Krönika – December 2013

I Frankrike laddar travfolket för Prix d’Amerique. För svenska travnördar är december en månad för återhämtning, men några godbitar går det ändå att plocka fram i den sportsliga dekadensen.

Maharajah (2)_edited-1

Månadens häst är Maharajah som svarat för en fin comeback och segrat i två Guldlopp. Landets enda världsstjärna har sett strålande ut och nu förnekar inte ens Hultman att Prix d’Amerique är en dröm som fortfarande lever. Till och med en pessimist som travfilosofen vädrar stordåd när Maharajah utrustas med Olympiatravsbalans på kolstybben i Paris.

• Poochai vann Big Noon-pokalen mycket enkelt, en rättvis seger för en av landets bättre treåringar.
  • När Maharajah vann V75 på Åby i glänsande stil hamnade den mycket fina Bronsdivision i skymundan, men det är värt att nämna att By Air vann före en tapper Mellby Viking.

Extra V75 är inget jag gillar, men uppesittarkvällen kvällen före julafton är trevlig. Omgången höll rätt bra klass, inte minst treårige Nimbus CD som fick elakt tryck i ledningen och ändå gick undan på för årstiden lysande 11.0ak. Ja inte bara för årstiden förresten, 1.11.0 är gångbart i alla sammanhang alla årstider. Hyperkapable Riff Kronos vann ett annat V75-lopp, men den här gången var det knackig aktion sista biten. En annan häst som kommit tillbaks fint under häst/vinter är Orecchietti, den här gången vann han väldigt enkelt högsta klassen på V75

V75-finalerna på annandagen är numer en tradition i samma klass som julskinkan. Även i år bjöds sport av riktigt bra kvalitet, förutom Maharajah var det fina prestationer från Canaka BF (landets bästa sto?), Julio de Luxe (seger trots startgalopp), ärlige Claes Boko och danske topphästen Stelton.

Topplista – December 2014

1. Maharajah – Två bländande triumfer i Gulddivisionen.
  2. Orecchietti – Toppfina insatser mot enklare gäng.
  3. Canaka BF – Imponerar, landets bästa sto?

Internationellt – Preparé inför Prix d’Amerique

Uppladdningen inför Prix d’Amerique är i full gång, preparé från stjärnorna och full satsning från dem som jagar en plats i Europas största lopp. Svenske Beckman är kanske ingen häst för det loppet, med fyra raka segrar i Frankrike inger respekt. Criterium Continental har körts och svensktränade Indigious hade otur och blev störd med segern på gaffeln, nu vann istället Victoire det ärofyllda fyraåringsloppet.

Italienska Derbyt vanns av Robert Bi, samma häst som för övrigt vann Orsi Magnelli i november.