Hoppa till innehåll

Svenskt Travderby 2011

Ett oerhört svåranalyserat Derby går av stapeln på söndag, men det känns samtidigt som Nurmos fyra hästar sitter på leken. Det är väl Robert Bergh som kan sätta käppar i hjulet. Amaru Boko tror jag är klart snabbast, vad som sen händer beror på vem som är först fram att ställa frågan, är det stallkamraten Aga Khan Boko misstänker jag att Amaru släpper, men kommer Kadett CD lär det bli svar. Drömscenariot för Nurmos är att Aga Khan Boko får ta över ledningen från Amaru Boko som får perfekt resa, Tamla Celeber hamnar då i tredje inner och Kadett CD i dödens, Jackpot Brodde i andra ut och Beau Mec i tredje ut. Vid lågt tempo är Nurmos etta och tvåa med täthästarna, vid högt tempo sitter de andra två bra till.

Men nu är Robert Bergh med, han lär inte lägga sig frivilligt så mitt tips är att Amaru Boko tar spets, Kadett CD hamnar utvändigt och kör rejält för ledningen. Amaru Boko släpper inte till Kadett CD så det blir rejält tempo i inledningen. Tamla Celeber kan inte täppa till bakom och Dollar Access kryper ned bakom efter snabb start. Kadett CD blir kvar utvändigt eftersom han inte vill släppa fram Aga Khan Boko som han då tror får ta över. Allt det här bäddar för hästar en bit ned i fältet, Tamla Celeber kan vinna om luckan kommer, men Beau Mec och Deuxieme Picsous är två rejäla hästar som gynnas kraftigt av högt tempo. Men det kan också bli en tokskräll, varför inte Haraldinho eller Robbans andra häst Aleksej?

Startlista Svenskt Travderby 2011
häst/kusk (tränare inom parentes)
1 Tamla Celeber (e. Cantab Hall) – Örjan Kihlström (Roger Walmann)
2 Jackpot Brodde (e. Goetmals Wood)– Björn Goop (Timo Nurmos)
3 Amaru Boko (e. Coktail Jet) – Ulf Ohlsson (Timo Nurmos)
4 Kadett C.D. (e. Scarlet knight) – Robert Bergh
5 Aga Khan Boko (e. Viking Kronos) – Erik Adielsson (Timo Nurmos)
6 Gossip´s Winner (e. Enjoy Lavec)- Åke Svanstedt
7 Dollar Access (e. Alf Palema)– Peter Ingves (Åke Svanstedt)
8 Haraldinho (e. Scarlet Knight) – Per Lennartsson (Catarina Lundström)
9 Beau Mec (e. Jag de Bellouet) – Torbjörn Jansson (Timo Nurmos)
10 Deuxieme Picsous (e. In Love With You)– Johnny Takter (Johan Lejon)
11 Gitano (e. Fräkke Frederik) – Dominik Locqueneux Åke Svanstedt
12 Aleksej (e. Tsar d’Inverne) – Jan Norberg (Robert Bergh)

Av dom sex tränarna som finns med har två aldrig vunnit Derbyt, det är Catarina Lundström och Johan Lejon. Av de som tidigare vunnit är Robert Bergh värst med tre segrar. Av kuskarna är det Ulf Ohlsson, Peter Ingves, Torbjörn Jansson, Dominik Locqueneux och Jan Norberg som inte vunnit tidigare. Av de sju som segrat tidigare är Robert Bergh värst med tre segrar.

Av avelshingstarna är det Alf Palema och Viking Kronos som tidigare lämnat en segrare, båda dessutom två gånger. Viking Kronos tar förresten tredje raka om Aga Khan Boko vinner. Den enda av avelshingstarna som själv vunnit Derbyt är Tsar d’Inverne som segrade 2003, det året var jag på plats och såg Foppadelägde och Alexander Bard-uppfödningen vinna en tuff duell mot Naglo.

Min vinnare på söndag är, efter stora funderingar, Beau Mec med Torbjörn Jansson i sulkyn.