Hoppa till innehåll

Åby Stora Pris

Åby Stora Pris är en gammal klassiker (första upplagan 1936) som haft svårt att hitta sin form. På 70-talet var det vid sidan av Elitloppet landets enda internationella lopp av värde, det kördes då (sista gången 1977) över lång distans med voltstart. Sedan dess har det flyttat runt i tid under året och bytt skepnad flera gånger.

Länge (1978-1995 och 2001-2004) kördes det över 2140 meter med bil, med undantag för 1981 då regnet tvingades Åby att köra voltstart. En kort period (1996-2000) blev det ett medeldistanslopp med försök och final, 1997 vann till exempel min favorithäst Gentle Star med just det upplägget.

Sedan 2005 körs Åby Stora Pris som heatlopp (landets enda?) över kort distans, helt rätt tycker jag som växt upp med Årjängs Stora Heatlopp på 70-talet. Två heat med samma hästar i båda, man vänder på startnumren till andra heatet och får därmed rättvisa. Om två hästar vinner varsitt heat får vi det kittlande skiljeheatet. Ofta kan dessa bli sömniga, men 2008 när jag var på plats var det en underbar duell mellan Garland Kronos och L’Amiral Mauzun där Garland och Ludde skrällvann.

Årets upplaga är stark, Rapide Lebel förstås favorit, men Ludde har två starka kort i Lavec Kronos och Sebastian K. Dessutom startar Brioni, Rakas, Yarrah Boko, Local Conch och Iceland… inget dåligt startfält Åby fått till.

Många minnesvärda lopp har körts genom åren, favoritloppet är från 1977 då Micko Tilly vann ett fantastiskt lopp före Opal H och VIP. Tiden – 16.3v-2640m – var enastående och loppet oerhört dramatiskt. Andra starka minnen är när Ideal du Gazeau 1981 vann på så tung bana att bilen fick stå kvar i garaget, kusken Eugene Lefevre fick en snabbutbildning i svenska voltstartsystemet innan loppet kördes, se loppet här. Gentle Star 1997 har jag redan nämnt liksom Garland Kronos 2008. Förra årets lopp då Lisa America var kuslig i två raka heatsegrar är också en av topparna. Gå in på YouTube och sök på Åby Stora Pris så kan ni titta på flera av loppen.

Hela listan på mina favoriter finns här…

Årets upplaga vinns troligen av Rapide Lebel, om han fungerar fullt ut vill säga. Stressiga förutsättningar över sprinterdistans är kanske inte de bästa för monstret från Frankrike, och det finns gott om motståndare som utmanar. Ska jag nämna en får det bli Sebastian K, den läckre hingsten är kusligt snabb och körs av den oberäknelige Lutfi Kolgjini.

Etiketter: