Hoppa till innehåll

Beau Mec

Svenskt Travderby är avgjort och segraren Beau Mec var en synnerligen värdig vinnare, avancemang fram till dödens där han plockade ned Aga Khan Boko och höll undan för starkt avslutande Deuxieme Picsous. Segertiden 1.13.6 är en bra tid även om det är en bit till löpningsrekordet som innehas av Maharajah. I avsaknad av One too Many, Orecchietti och Raja Mirchi saknades den riktiga profilen på förhand. Med facit i hand kan vi väl också konstatera att Derbyt 2011 inte var något av de allra bästa, men i ett jämnt fält med flera bra hästar vann den för dagen bästa hästen.

Beau Mec imponerade i kvalet, men för bara någon månad sedan hade man skrattat om någon tippat honom som vinnare. Utvecklingen har gått i raketfart senaste tiden, före Derbykvalen hade han ett rekord på 15.2 och inte ens 500 000 kr i intjänade pengar. Tre segrar på 15 starter före kvalen imponerade inte heller, Beau Mec kan vara en av de minst meriterade som vunnit Derbyt. Styrkan har dock alltid funnits och efter kvalen var det inte helt oväntat, han var den som imponerade mest och var också min vinnare i loppet.

Stamtavlan går tillbaks till legendariska Minerva på moderssidan, men vare sig mor eller mormor har imponerat i aveln. Pappa till Beau Mec är tävlingsgiganten Jag de Bellouet som därmed fick sin första Derbyvinnare. Det finns alltså klassiska element i stamtavlan, men så värst imponerande är den ändå inte.

Timo Nurmos – som tränar Beau Mec – har en enorm förmåga att toppa hästarna till de stora drabbningarna. I lördags tog han en dubbel i finska derbyt och i söndags var hans hästar etta, trea och fyra i Svenska Travderbyt.

Sist men inte minst ett stort grattis till kusken Torbjörn Jansson som tog sin första Derbyseger.

Etiketter: