Hoppa till innehåll

Svenskt Travkriterium

Svenskt Travkriterium är en äkta klassiker, det absolut största loppet för treåriga svenskfödda hästar. Loppet har körts sedan 1927 och första upplagorna avgjordes på Jägersro, sedan varvade man Solvalla och Jägersro, även Åby har varit inblandat några gånger. Sedan mitten av 60-talet och så länge jag minns har det körts på Solvalla, distansen har alltid varit 2640 (eller 2600) meter.

Här kommer en liten genomgång av Kriteriet genom tiderna, och förstås en analys av årets upplaga.

Lass Quick – 1983 – min favoritvinnare

Kriteriet är det lopp jag följt mest av alla klassiska lopp i landet, jag har sett en del finaler men ännu fler uttagningar. Det är en speciell stämning när alla treåringar ska ut i kvalen, stämningen har för mig inte försämrats av det smygande vardagshöstmörkret och ett folktomt Solvalla. Speciellt minns jag stjärnan Mr Lavec som kom från USA och glänste i kvalet 1994, det var en regnig höstkväll och om inte minnet svikit mig helt har jag för mig att Mr Lavec tog sig en galopp på den kvalfyllda vägen till Kriteriesegern.

Även om många anser att Maharajah (2008) är den bästa vinnaren genom tiderna har jag en annan favorit, 1983 kom nämligen Lass Quick hit efter en karriär i USA och sänkte löpningsrekordet (1.16.3) med runt två sekunder vid överlägsen seger. Det rekordet stod sig till 1999 då Simb Zipper vann på 1.15.2, det nuvarande löpningsrekordet är från förra året då Raja Mirchi gick 1.13.8.

Sören Nordin och broder Gunnar har åtta tränarsegrar i Kriteriet, Stig H Johansson fem. De fem senaste åren har Timo Nurmos vunnit tre tränarsegrar. Örjan Kihlström har dominerat som kusk under 2000-talet, fem segrar varav fyra raka mellan 2005-2008.

Quick Pay och Viking Kronos

I ”modern” tid är det Quick Pay som dominerat som avelshingst, tre segrar (1982, 1983 och 1998), alla är med på min topplista som finns här. De senaste årens dominant – Viking Kronos – har lämnat två vinnare (2008 och 2010) de senaste tre åren. I år har Vikingen MT Golden Boy och Prawns till start, inte alls omöjligt att han åter står som far till vinnaren. Tidigare nämnde Mr Lavec är förresten en av få vinnare som också lämnat en vinnare (Nolte – 2003), Active Bowler (Not So Bad – 1989) är en annan, sedan 1976 finns det i alla fall ingen mer och det kommer inte att ske i år heller.

Årets upplaga extremt oviss

Årets upplaga är oerhört öppen på förhand, Perfectly Enough – som körs av Örjan och tränas av Hultman – är nog ändå den jag tycker ska vara favorit, men jag kan inte riktigt släppa On Track Piraten som är stark och går till mål. Svenskt Travkriterium brukar bli ett kul lopp då många hästar är under utveckling och relativt okända för varann, kuskarna (och vi som analyserar) har svårt att räkna på hur det ska köras och det borgar för en del överraskande rörelser i loppet. Spetskörningen kommer nog som vanligt att bli intensiv, det gynnar Örjan Kihlström som inte är den som förivrar sig. Men glöm inte Timo Nurmos, han har två hästar (Bon Frecia och Angelo) i loppet och har som sagt dominerat de senaste åren.