Hoppa till innehåll

Travkrönika v.39

En spännande vecka med kval till Europaderbyt i onsdags samt V75 lördag och söndag. Allt på Solvalla och den stora höjdpunkten var förstås Kriteriet och Oaks i söndags. Treåringskullen är även efter helgens stora drabbningar lite diffus i toppen, söndagen gick i skrällarnas tecken och vem som är bäst i kullen är just nu svårt att få grepp om. I helgen avgjordes också Kentucky Futurity i USA. Stora förändringar på svenska topplistan… Pato och Mellby Sambuca går in på listan, ut åker Muscles Wiking BR och Labero Broline.

Joke Face

Pato och Vincennes – Helgens stora vinnare

Kvalen till Europaderbyt i onsdags såg två imponerande försöksvinnare i Amaru Boko och Kadett CD, ändå tveksamt om någon av dem i finalen rår på den franska stjärnan Timoko. I lördags på Solvalla var det toppenväder och några vassa prestationer. Mellby Sambuca fortsätter rada segrar, Joke Face (på bilden ovan) vann enkelt och är just nu landets bästa häst och Yucca Boko fortsätter imponera (11.0ak den här gången).

Söndagens tävlingar var som sagt skrällbetonade, om man vill vara elak kan man säga att treåringarna visade upp sig från sin sämsta sida, dvs. många som underpresterade. Men Oaksvinnaren Vincennes var grymt bra när hon trots galopp blåste till över upploppet, och Kriterievinnaren Pato visade fantastisk löpskalle när han avgjorde sista biten. Trots det hävdar jag nog att Perfectly Enough är kullens mest kapabla, i Kriteriet blev det galopp i första sväng och sen satt han fast med rubbet kvar i mål… det är nåt klassigt över Perfectly Enough som jag inte kan släppa. Utöver treåringarna fick vi se en toppfin Saston glänsa över tre varv, sonen till Kesaco Phedo ser ut att ha stor potential.

Topplistan 26 september – 2 oktober

  1. Pato (3 år) – Kriterievinnare med härlig löpskalle, obesegrad.
  2. Vincennes (3 år) – Riktigt vass vid Oakssegern.
  3. Joke Face (5 år) – Allt bättre, landets bästa?
  4. Amaru Boko (4 år) – Toppfin i kval till Europaderbyt.
  5. Saston (5 år) – Lovande, V75-segern imponerade.

Anrika Kentucky Futurity på legendariska Red Mile-banan i Lexington vanns i helgen av USA:s bästa treåring Manofmanymissions, i finalheatet besegrades Dejarmbro. På Lexington segrade även San Pail i helgen.

Kommande höjdpunkter

Den gamla härliga klassikern St Leger körs på Åby på torsdag, loppet har inte samma status längre och distansen har kortats, på torsdag kan det bli ett sto (Canaka BF) som vinner. V65:an på Åby håller bra klass överlag. Lördagens V75 körs på Gävle, och om jag får gå händelserna lite i förväg vill jag flagga för Mantorp och Sikta mot stjärnorna som körs måndag 10 oktober.

Livesändningar den här veckan:

  • Onsdag 5 oktober (Kl 19.00-21.30: V64 Direkt, TV4 Sport, från Solvalla)
  • Lördag 8 oktober (Kl 12.30-14.00: Lunchtravet Direkt, TV4 Sport, från Gävle. Kl 14.00-17 .00: V75 Direkt, Sjuan (f d TV4 Plus), från Gävle).