Hoppa till innehåll

Svensk travsport på efterkälken

Amerikanske San Pail och fransoserna Rapide Lebel och Ready Cash är världens tre bästa travhästar, det är riktigt långt ned till resten… vår ende världsstjärna – Maharajah – har inte gjort ett bra lopp sedan han var i Paris förra vintern.

Vet inte när svensktränade hästar var så här långt efter senast? Tittar vi på enbart svenskfödda hästar blir det ännu värre, bakom Maharajah finns egentligen bara en häst (Joke Face) av hög klass. De fyra största svenska loppen för äldre har vunnits av hästar födda i Tyskland (Brioni), Frankrike (Rapide Lebel) och Italien (Lavec Kronos). Och tittar man på 3-och 4-åringskullarna ser man ingen som helst ljusning kommande år.

För dåliga avelshingstar?

Enligt alla har vi världens bästa spel, men sportsligt har vi hamnat ordentligt på efterkälken. Vad det beror på är svårt att säga, men uppfödningen har alltid byggt på amerikanska och franska hingstar och i längden måste vi kanske plocka fram svenskfödda hingstar för att hänga med. Det är kanske svenskarnas trendkänslighet som visar sig, få vågar prova svenskfödda hingstar när det finns fräna utländska alternativ på marknaden?

Tittar man på hingststatistiken i Sverige 2010 finns bara sex svenskfödda hingstar bland de 50 bästa, den främste på plats 11… det är klart att det är ohållbart i längden.

Är mesiga taktiklopp problemet?

Samtidigt hyllas våra kuskar och tränare, även om många av ”våra” topptränare är fostrade i Finland och Norge. Ekvationen går inte ihop, kan det vara så att vi tappar sportsligt för att vi inte tävlar på samma sätt som i Amerika och Frankrike? I Amerika och Frankrike tävlar hästarna, i Sverige tävlar kuskarna… taktikloppen på våra 1000 metersbanor gör att positionerna avgör i väldigt stor utsträckning och gynnar inte alltid de bästa hästarna. I Sverige avgörs loppen väldigt ofta i starten, att runda ett helt fält när man kört 1.16 första varvet är hopplöst.

Titta bara på stackars Maharajah som ser ut som Bambi på hal is när han tävlar i Sverige. Under hösten har han mött hästar av internationellt medioker kvalitet här hemma och ändå inte varit i närheten av seger… påfallande många världshästar får problem när dom ska brottas på våra små banor. Är du inte startsnabb är du rökt helt enkelt.

3 kommentarer till “Svensk travsport på efterkälken”

  1. Kan mycket väl vara så att Ready Cash är bäst av alla, men det är svårt att veta när inte alla möts. Svensk uppfödning känns i alla fall iskall för stunden.

Kommentarer är stängda.