Hoppa till innehåll

Prix d’Amerique 2012

Tre svenskar till start i världens största lopp över långdistans. Det är Maharajah, Iceland och Noras Bean som kommer att försvara de svenska färgerna. Favoriten Ready Cash utmanas främst av Maharajah och uppstickaren Severino.

Maharajah

Ourasi är värst med fyra segrar

Sedan mitten av 70-talet, då jag fick upp ögonen för travet, har Prix d’Amerique dominerats av hemmalaget. Bellino II som vann tre raka mellan 1975-1977 är tillsammans med Ourasi (fyra segrar: 1986-1988 och 1990) de stora kungarna i ”modern” tid. Sen går det förstås inte att glömma två av världens genom tiderna bästa travare – Ideal du Gazeau och Varenne – som vann två segrar var på sin tid. Idealen vann allt, men i Prix d’Amerique hade han trots två segrar inget vidare flyt. Varenne var heroisk trea i debuten och tog sen två raka efter det, precis som på alla andra banor hade Varenne förstås uppvisning.

Två klassiska svenska segrar har vi genom Queen L och Ina Scot, och nej jag räknar inte amerikafödde Dart Hanover som svensk. Många gånger genom åren har svenska ekipage spänt bågen och åkt hem med svansen mellan benen, det är svårt att vinna och mycket är speciellt i just det här loppet på den här banan. Starten är vilda västern och banan går upp och ner, typiskt fransmän att bygga en bana med upp- och nedförsbackar.

Här finns en topplista över travfilosofens favoritårgångar av Prix d’Amerique. Gå förresten in på YouTube, där kan ni se massor av gamla lopp… bra uppladdning på söndag när ni spänt väntar på direktsändningen.

Hur följer ni loppet på söndag?

Vissa av er är kanske på plats, och ni som har ATG-live kan förstås följa loppet där, men ni andra får lita på tv4:

  • Direktsändning i tv4 kl. 15:15-16:00.
  • Eftersnack och annat i tv4-sport kl. 17.05

Själv tänker jag se till att äta rejält innan sändningen börjar, sätta på kaffe i god tid och kanske äta en croissant till kaffet… nej, det blir nog bättre med kaffe och kaka och kanske en cognac till. Champagnefrukost har sambon sagt nej till, vi vill ju som sagt inte bli som fransmännen, nån jävla ordning får det vara.

Vem vinner Prix d’Amerique 2012?

Vill gärna säga Maharajah, men är Ready Cash så bra som han kan vara blir han oerhört svårslagen. Förra året var det en sprakande duell mellan de båda, det ser lika intressant ut i år på förhand. De övriga svenskarna bör vara chanslösa, men Iceland har genomgått stora formförbättringar tidigare, Elitloppet 2010 ett bra exempel. Men ska någon utmana de båda förhandsfavoriterna får vi nog titta på franska ekipage, Severino till exempel.

Kan förstå om alla som sett V75 under slutdelen av 2011 är förvånade över hur Maharajah helt plötsligt kan nämnas som segrare i det här loppet. Hästen som fått stryk på hemmaplan mot hästar som knappt skulle ta sig i mål i Prix d’Amerique, hur går det till? Det är några anledningar som hänger ihop. Tränare Hultman är expert på att matcha till vissa lopp, när det gäller ska Maharajah vara på topp och köras offensivt och finns inte de förutsättningarna på plats vinner han inte ens mot b-hästar i Sverige. Maharajah är ingen speedig häst, han lever på styrkan och måste köras därefter. Allt fokus har legat på Prix d’Amerique och det är där och då det gäller, det är på söndag Maharajah ska vara på topp. Matchningen hänger således ihop med formen och är huvudanledningarna till den till synes plötsliga formförbättringen, men sen är det också uppenbart att Maharajah trivs på Vincennes. Den stora banan passar honom utmärkt och underlaget är optimalt för barfotakörning. Om ni tittar noggrant kan ni se att Maharajah får ett helt annat steg på Vincennes, han ser längre ut och ger ett mycket mäktigare intryck än när han tävlar i Sverige.

Bli alltså inte förvånade om Maharajah vinner på söndag, men bli heller inte besvikna om Ready Cash är överlägsen… det franska monstret är kanske det värsta som setts på Vincennes sedan Varenne.