Hoppa till innehåll

Sammanfattning av travåret 2011

Här kommer en sammanfattning av travåret 2011, en sammanfattning där jag valt att fokusera på hästarnas sportsliga prestationer och helt sonika struntat i all skit som tyvärr omgärdar travet. 2011 var ett år som började med duellen på Vincennes och slutade med fokus på samma bana och vintermeeting. För mig personligen, med målet att varje år besöka en ny travbana, var Köpenhamnsresan i juni årets höjdpunkt. Copenhagen Cup på Lunden i Köpenhamn var inte lika välbesökt som Elitloppet, men stämningen och myskänslan betydligt högre.

Charlottenlund – Årets upplevelse

Topplistan över svenska prestationer 2011

1 Rapide Lebel fr 6 Ginger Somolli Grym både i Elitloppet och Åby Stora.
2 Brioni ty 8 Timberland Segrat i Olympiatravet och Elitloppet.
3 Joke Face sv 5 Viking Kronos Få starter, men vass i dessa.
4 Quarcio du Chene sv 7 Capriccio Avslutade säsongen suveränt.
5 Sanity sv 5 Love You Fantastisk utveckling, lysande höst.
6 Orecchietti sv 4 From Above Kort säsong, men högkapabel.
7 Mr Picolit sv 4 Scarlet Knight Radade segrar i ny regi.
8 Global Midnight sv 4 Ganymede Segerstaplare, stor kapacitet.
9 Mellby Sambuca sv 6 From Above Följetong på V75, bra löphuvud.
10 Brad de Veluwe fi 3 Andover Hall Världshäst, utklassade svenskarna.

Ready Cash och Maharajah i Frankrike

Året inleddes med svensk succé i Paris, Maharajah vann stora lopp och slutade dessutom tvåa i både Prix d’Amerique och Prix de France. Men vintermeetingets stora dominant var Ready Cash som imponerade stort med segrar i Prix d’Amerique och Prix de France.

Brioni tog dubbla storloppssegrar

När krutröken lagt sig i Paris riktades blickarna mot Norden, Olympiatravet vanns av Brioni och i Oslo Grand Prix imponerade Arch Madness med enkel seger. Den omtalade fransmannen Rapide Lebel svek i Oslo, men i Elitloppet kom han tillbaks och tog en imponerande försöksseger. Arch Madness glänste i det andra försöket och vi såg fram emot en duell mellan de två giganterna i finalen. Brioni, som halkade vidare till finalen via en diskning, ansågs chanslös… men när Arch Madness dog i ledningen och Rapide Lebel fick en tung resa var det just Brioni som dök upp som segrare på mållinjen. Kretsen kring Brioni sprudlade av glädje, minst lika roligt var det att se glädjen hos de målfotoförlorande fransmännen. Rapide Lebel skulle få sin revansch senare under året.

I Nordamerika glänste San Pail och Check Me Out

I Nordamerika avtog stjärnglansen från Arch Madness och istället var det segermaskinen San Pail, tidigare närmast obrukbar utanför Kanada, som tog över och vann allt. Inte ens Rapide Lebel lyckades, trots kanonprestation, fälla den mäktige San Pail. I Nordamerika var det annars tvååriga stoet Check Me Out som charmade alla, ett supersto som blir hyperintressant att följa 2012, dags för ett sto som Hamletonianvinnare igen?

Rapide Lebel årets häst i Sverige

I Sverige har stjärnorna lyst med sin frånvaro, tre- och fyraåringskullarna har sett olika vinnare av storloppen och det är svårt att se någon blivande världsstjärna. Joke Face seglade under sommar och höst upp som det stora svenska hoppet. Derbyvinnaren från 2010 har potential att kliva högst upp i världseliten. Det är typiskt att de största loppen för äldre eliten vunnits av utlandsfödda hästar, Rapide Lebel imponerade enormt i Åby Stora Pris och är utan tvekan årets häst i Sverige. Utlandsfödda Lavec Kronos (IT) och Brioni (TY) tog resten av de största loppen.

Svårbedömda unghästar

Treårige Pato vann kriteriet och drog sig tillbaka som obesegrad efter fem starter, det imponerar trots allt. Men annars är det stona Vincennes och Miss Shape som glänst mest i treåringskullen. Fyraåringskullen kan trots allt vara bra, det är lite svårbedömt. Det känns som det finns fina sprinters i kullen, i Sprintermästaren imponerade till exempel Orecchietti och Amaru Boko på 10-tider. Av övriga har Kadett CD imponerat utomlands, siktar mot Prix d’Amerique 2013. Beau Mec var också imponerande när han vann Derbyt från dödens. Två mycket spännande fyraåringar som inte tjänat så mycket pengar är Global Midnight och Mr Picolit. Bland de tvååriga hästarna är det Fascination och Dreams Take Time som höjt sig över mängden.

Tveksam Maharajah och mäktig comeback av Quarcio du Chene

Hösten och vintern här hemma har mest fokuserat på Maharajah och uteblivna segrar, styrkefenomenet har inte kommit till sin rätt i svenska taktiklopp och satsningen mot Paris har fått sig en törn. Sanity har fått ett rejält genombrott i den äldre eliten, mycket intressant att följa framöver. I säsongens slutskede fick vi också se en comeback av det mer imponerande slaget, strulputten Quarcio du Chene hittade stilen och tog tre raka segrar i Guld, särskilt insatsen på annandag jul var mäktig.