Hoppa till innehåll

Travkrönika – Januari 2012

Januari månad till ända och den stora begivenheten – Prix d’Amerique – vanns i år igen av Ready Cash. Här hemma är det Quarcio du Chene som sopat banan med allt motstånd. Vintermeetinget i Paris går vidare med Prix de France helgen som kommer.

Quarcio du Chene

I Sverige är det lågsäsong så här års, i Frankrike däremot högsäsong med Europas största lopp och massor av andra stora drabbningar. Jag har skrivit tidigare om att svenskt trav är på efterkälken, vintermeetinget i Paris bekräftar det. Den största (enda?) framgången för svensk travuppfödning har varit Yarrah Bokos seger i Prix de Luxembourg, och då vet vi alla att Yarrah Boko är en norsk häst på alla plan utom just födelselandet. Maharajah har två fjärdeplatser i Prix de Belgique och Prix d’Amerique, resultatmässigt förstås klara missräkningar.

Topplistan för januari 2012 domineras av franska hästar

Dags att komma ur travdvalan som brukar infinna sig efter Prix d’Amerique. Ready Cash dominerar även 2012 Vintermeetinget och tog andra raka i Prix d’Amerique, Roxanne Grif och The Best Madrik följde närmast och vår egen Maharajah var fyra. I Sverige är Quarcio du Chene just nu kung, i övrigt har inte så mycket hänt på hemmaplan.

Topplistor den här tiden på året är svåra att få till, men topp fem i min travvärld ska jag väl ändå kunna krysta fram.

  1. Ready Cash (h7 e. indy de Vive) – Överlägsen i Frankrike på vintern.
  2. Quarcio du Chene (h8 e. Capriccio) – Sylvass just nu, bättre än någonsin.
  3. Roxane Griff (s7 e. Tenor de Baune) – Stark tvåa i Prix d’Amerique.
  4. The Best Madrik (h5 e. Coktail Jet) – Stark trea i Prix d’Amerique.
  5. Royal Dream (h7 e. Love You) – Övertygade i Prix de Belgique.

De första topplistorna för 2012 finns här.