Hoppa till innehåll

Vem utmanar Rapide Lebel?

För tre veckor sedan var dom världens bästa hästar, nu är båda på väg till avelsboxen och kommer kanske aldrig tillbaks? Nej, det är inte Ludde som hotar igen, det är Ready Cash och Maharajah det handlar om.

Maharajah har inte övertygat på ett år, så det är inte så överraskande att man nu aviserar avelsarbete och en eventuell comeback först inför Prix d’Amerique 2013. Där kanske han slipper tvåfaldige vinnaren Ready Cash som förra helgen överraskande besegrades i Prix de France. Det har alltmer varit aveln som gällt för Ready Cash och när han – trots segern i Prix d’Amerique – inte riktigt övertygat i de tre senaste starterna lutar det åt att han går i avel på heltid för att inte försämra avelsvärdet.

Eftersom ingen av kolstybbskungarna är aktuell för tävlande ute i övriga världen sörjer jag inte alltför mycket, min världsranking toppades redan 2011 av San Pail och Rapide Lebel. Jag har tidigare hävdat att dessa två skulle ha bra chans mot de bästa på Vincennes, nu är det inte aktuellt eftersom båda är valacker och därmed inte startberättigade. Tyvärr är det inte troligt att vi får se San Pail i Europa, inte i år i alla fall… allt tyder på att Rapide Lebel kommer att dominera storloppen i Europa även 2012. San Pail får fortsätta sitt segerstaplande i Nordamerika.

Kan Royal Dream eller någon annan av Frankrikes nya toppgarde utmana Rapide Lebel, tveksamt om ni frågar mig. Har vi någon svenskfödd som kan ta upp kampen? Skulle väl i så fall vara Joke Face eller nytände Quarcio du Chene, men jag tvekar även där.

När man tittar på Unibets odds till Elitloppet kan jag bara rekommendera spel på favoriten Rapide Lebel till 4.50, men Orecchietti till 20 gånger och Sanity till 25 gånger är också intressant.