Hoppa till innehåll

Travkrönika – Mars 2012

Månadens häst utan tvivel Rapide Lebel som i sin årsdebut var förkrossande överlägsen. Den sjuårige valacken blir oerhört svårslagen i den europeiska storloppscirkusen det här året.

På andra sidan Atlanten har San Pail årsdebuterat på 09.7ak, även han ser ut att få en ny toppsäsong. Världens två bästa 2011 håller stilen.

Den för mig helt okända Santa Rosa France vann Grand Criterium de Vitesse på 10.0ak, Iceland höll länge i ledningen och var inte stort slagen. Här hemma fortsätter Quarcio du Chene att dominera och I Saw You har gått årssnabbaste på 11.2ak . En drös av topphästar har årsdebuterat med varierande resultat, här nedan finns en del av godbitarna. Det mest frapperande är nog Kendricks Victory som i första starten för Svanstedt var grym på 13.2am.

Mars är en underbar månad

Mars är en underbar nystart på travåret, årsdebuterna är bland det mest spännande som finns. Det är nu de stora talangerna och kanonerna kommer ut och vi kan bygga upp förväntningar stora som hus, förhandsspekulationerna inför storloppen är redan i full gång och jag älskar det. Två uttagningar till Olympiatravet är körda, förutom Quarcio du Chene är det tre förmodade utfyllnadshästar som kvalat in. Men nu lägger vi allt fokus på det positiva.

Vi kan börja med dom yngsta – treåringarna – där Jocke Lövgrens nyförvärv Dreams Take Time fortsätter att imponera, två starter hos Lövgren har resulterat i två klockrena segrar. Kullens kung ståtar nu med 9 segrar på 11 starter och är även nybliven miljonär. Lillen Sisu imponerade i årsdebuten, men galopperade bort sig i starten efter. Lillen ser ut att ha en hel del potential i sin lilla kropp.

Fyraåringarna har varit flitigare i elden. Fortunes Dream spöade Vincennes på Solvalla och båda lovade mer, MT Golden Boy var kulltopp redan i fjol och lär vara det i år också, vacker som en tavla är han också. Ghetto Blaster såg verkligen maffig ut i årsdebuten och kan bli att räkna med i kulltoppen även han. Sen har Ludde en oslipad diamant i Opitergium, det ser ut att finnas hur mycket som helst i den stora kroppen. Höll på att glömma Panne de Moteur som är den som imponerat mest i kullen hittills.

Bland de äldre har vi sett alltifrån klassklättrare som Jackal Face, True Advantage, Motivated Hanover och Calvados Crane till etablerade hästar som Strong Boy DE, Beanie MM, Joke Face och Alvena Pele. Men det är tre andra prestationer som stuckit ut mest. I Saw You bollade med bra hästar på Solvalla och vann på 11.2ak, Kendricks Victory såg fenomenal ut i ny regi när han okörd gick 13.2am och Juggle Face underskred banrekordet när han i kvallopp travade 13.1/2140 meter.

 Topplistan – Mars 2012

  1. Rapide Lebel (h7 e. Ginger Somolli) – Fruktansvärd årsdebut.
  2. Beanie MM (h9 e. Super Arnie) – Sylvass på Momarken.
  3. Quarcio du Chene (h8 e. Capriccio) – Bättre än någonsin.
  4. Kendricks Victory (h7 e. Kendrick Hanover) – Oj, vilken debut i ny regi!
  5. Dreams Take Time (h3 e. Andover Andover) – Toppfin treåring, kulletta utan tvivel.

Men som sagt, många hästar som knackade på heta listan i mars… här kan ni se travfilosofens färska topplistor för 2012.

Påsken – Årets högtid

Nu väntar den härliga påskhelgen med massor av travgodis. Traditionen bjuder Färjestad och Sundbyholm på långfredag, Romme på påskafton och Halmstad annandag påsk. Massor av spännande hästar kommer att starta, redan nu kan jag meddela att Elitloppstrean Rakas årsdebuterar på Sundbyholm på långfredagen.