Hoppa till innehåll

Bäst på plats: Åby

En gammal travfilosofisk klassiker är stölden av Solvallas förlegade slogan ”bäst på plats”, i mitt fall handlar det om att jag är bäst på platsspel.

Ni som har följt mig i olika sammanhang de senaste åren vet att jag, likt George i Seinfeld, är som bäst när jag går på tvärs mot mina naturliga instinkter. Jag har till exempel noterat (och bevisat med statistik) att jag ska spela plats på dom hästar jag tror vinner. Är man ingen vinnare får man dra rätt slutsatser.

Jag kommer då och då presentera tänkbara platsspel här, idag är det Olympiatravet på Åby och jag har hittat några vinnare på V75 som kan vara bra platsspel. 

V75-1: Favorit Merger Blue Chip, inget fel men Mathilde Tröjborg är väl ändå bäst?
V75-2: Quick Razz stor favorit och jag kan bara hålla med.
V75-3: Olympiatravet och min vinnare är Yarrah Boko som bara är tredjehandare.
V75-4: You Two favorit, loppet och hästarna svårbedömda för mig.
V75-5: Ett hopplöst stolopp där tilläggshäst är favorit, skrällvarning.
V75-6: Friction favorit, men beroende av utrustning. Armando Kievitshof min vinnare. 
V75-7: Jackal Face favorit, Global Money bäst men innerspåret en fälla?

Fem tänkbara platsspel alltså, ska jag ranka chansen för dom blir det följande:

 1. Quick Razz – Toppform, bra läge och kusk… inget som talar emot.
 2. Yarrah Boko – Fin senast, rätt hårdhet, läget okej… viss osäkerhet enda minus.
 3. Armando Kievitshof – Bra läge och form, galoppen senast oroar lite.
 4. Mathilde Tröjborg – Bra läge och hög klass, formen något diffus.
 5. Global Money – Bäst i grunden, årsdebuten avklarad… innerspåret?

Sen får man förstås värdera chansen med hänsyn till eventuellt odds, platsspel är rätt kul på det viset att oddset är beroende av vilka andra hästar som går in på plats. Det är därför platsoddsen inför loppen alltid presenteras med ett intervall mellan lägsta och högsta odds, det gäller alltså att tänka i flera steg. Om jag ska ge mig på att ranka spelvärdet blir det så här, platsodds som jag räknar med inom parentes:

 1. Yarrah Boko – Öppet lopp ger möjlighet till bra odds (1.75)
 2. Armando Kievitshof – Mycket hänger på favoriten som är ojämn (1.75)
 3. Quick Razz – Han är stor favorit, oddset lär bli därefter (1.25)
 4. Global Money – Stabil favorit, lär inte bli högt odds (1.50)
 5. Mathilde Tröjborg – Tre klara favoriter, luktar lågt odds (1.25)

Men som sagt, det gäller att kolla platsoddsen alldeles innan start… det är först då man kan bedöma spelvärdet.

Sammantaget är Yarrah Boko mitt bästa platsspel för dagen, men det säkraste utan tvivel Quick Razz… sen får man bedöma om det eventuella oddset 1.75 på Yarrah Boko är mer spevärt än det troliga 1.25 på Quick Razz.

5 kommentarer till “Bäst på plats: Åby”

 1. travfilosofen.se

  Avslutningsspelet på Global Money en riktig besvikelse, usch så han såg ut… men dagens spel ändå på plus. Och framförallt var de tre högst rankade spelen som satt, kanske ska hålla mig till de bästa spelen hädanefter?

 2. travfilosofen.se

  Dagens bästa spel – Yarrah Boko – säkert in på plats, även om han var chanslös mot vinnaren. Oddset – 2,37 – är grymt bra. Nu avvaktar vi DD-loppen.

 3. travfilosofen.se

  Dagens säkraste – Quick Razz – vann säkert, oddset på 1,43 klart positivt. Nu håller vi tummarna för Yarrah.

 4. Mathilde knappt slagen i kampen om tredjeplatsen, och hon var sämsta spelet… bara att ösa in på resten?

Kommentarer är stängda.