Hoppa till innehåll

Överskattning och galenskap‏

Överskattade hästar som skrivs upp och oberäkneliga tränare, travsporten är allt annat än tråkig. Nu väntar vi på nästa utspel från Nybrink.

Årsdebut för omtalade Raja Mirchi på Mantorp igår och han gjorde ett urtappert lopp som tvåa, men det är en sak att springa 1.11 i provlopp och en helt annan sak att vinna när det verkligen gäller och det är konkurrenter i vägen överallt. Det blev hur som ett spännande lopp med Mr Picolit i ledningen, Raja Mirchi utvändigt och underskattade Deuxieme Picsous i kön. Den sistnämnde drog via en stark spurt längsta strået, och tiden – 12.4am – är riktigt vass. En annan häst som imponerade var Growup. I dödens höll Lähdekorpis springare på att krypa ur skinnet innan han fick anfallsorder, över upploppet var han överlägsen och såg bländande ut.

I söndags på Årjäng årsdebuterade snackhästen Formula One, han vann utan att imponera och är överskattad om ni frågar mig. Det är en bra häst, men bara en i mängden av alla elitloppshästar som hängs ut i media… vi har väl 20-25 elitloppskandidater som tränas i Sverige, jag hoppas Solvalla genomskådar hypen och bjuder in max 6-7 av dom. Det kommer säkert att bli minst tio svenska ekipage, tar man födelseland och ägarland som variabler kan säkert alla ekipage komma från Sverige och ändå ha utländska flaggor. Rapide Lebel mot Sverige kanske blir temat för årets Elitlopp? Påminner om Eurovision Song Contest där dryga tio låtar har svenskinfluenser.

Bakom europas bästa häst – Rapide Lebel – är det för närvarande tomt i toppen. På lördag när Olympiatravet körs får vi en liten fingervisning om statusen på eliten, jag är lite skeptisk och ser på förhand två hästar – Yarrah Boko och Quarcio du Chene – för Elitloppet där. Har ni förresten noterat att samtliga utländska ekipage i Olympiatravet har svenskintressen? Yarrah Boko är svenskfödd, Local Conch och Commander Crowe är svenkägda. Enda riktiga utlänningen försvann för att han inte fick använda lasso, det hade kunnat bli kul annars med en galen fransman som kastat lasso på motståndarna.

Kari Lähdekorpi ska sluta som tränare, har det nåt att göra med att han är 55 och kan hämta ut pensionen? Dessutom har vi inte sett att han slutat än, licensen vilande och fortsatt ägande av 50 hästar… det låter inte som Kari ska sluta med travet direkt. Jag gillar profiler som Kari och Ludde, men deras utspel ska alltid tas med en nypa salt. Dom påminner en hel del om mediatravets bad boy – Micke Nybrink – som givetvis får skulden av vissa för att Kari ska sluta som tränare, jag väntar spänt på nästa utspel från Nybrink.

Veckans följetong blir förstås om Commander Crowe kommer att strykas ur Olympiatravet när Souloy återigen fick ett halvrisigt spår? Sportchefen på Åby sa nåt om ”då är nog det kokta fläsket stekt” apropå frågan om Souloy skulle stryka sin häst.