Hoppa till innehåll

Elitloppet i backspegeln

Jag har roat mig med att titta bakåt i Elitloppets historia, från 1976 då jag på allvar klev in på arenan har jag analyserat startfälten och hur loppet sedan blev. Det kraxas ju alltid på förhand om det bästa eller sämsta genom tiderna, känslorna är starka och ska så vara, men minnet är också kort så därför har jag gått tillbaks till startlistor och loppresultat för att utröna hur det verkligen låg till.

Jag har uppdaterat topplistan över mina favoriter bland Elitloppen, den listan har egentligen ingenting att göra med listan på de bästa respektive sämsta startfälten. Bra exempel är 1998 och 2005 som båda är med på min tio i topp för att vinnarna imponerade enormt, men starfälten tillhörde absolut inte nåt av dom bästa. År 2010 var det istället ett mycket starkt startfält, men loppet blev en stor besvikelse.

Var verkligen 1988 så bra?

Elitloppet som alla, så även jag, nämner som det bästa på förhand är 1988 då Mack Lobell vann. Det var ett fantastiskt lopp, men nog lurar stjärnorna och loppets resultat oss lite… i alla fall såg jag vissa brister när jag studerade hela fältet, men fortfarande är det ett av dom bästa startfälten någonsin. Men kolla gärna 1978, 1984, 1991 och 2011… några exempel på riktigt bra startfält på förhand.

Årets startfält INTE ett av dom sämsta

Det har skrikits en del om årets startfält, enligt min bedömning inget av de bättre startfälten men heller inte så dåligt som vissa vill ha det till. Det finns osäkerhet kring den stora stjärnan Rapide Lebel, men flera dokumenterat bra (Commander Crowe, Brioni, Arch Madness och Iceland) och intressanta (Sanity, Caballion och Orecchietti) hästar bakom… sen är det alldeles för många svenskekipage och några tveksamma inbjudningar. Men det är inte första gången, på 2000-talet har vi till exempel enligt mig haft svagare fält både 2005 och 2007.

Vill ni se vilka startfält jag håller som sämre än årets ska ni bland annat kolla in 1976, 1983, 1987 och 2005. Smaken är olika, men gå åtminstone tillbaks och studera startlistorna innan ni skriker… här finns alla Elitloppen om ni vill titta.