Hoppa till innehåll

Sverigerekord och kommande stjärnor

En fantastisk Elitloppsdag på Solvalla. Elitloppet med Commander Crowe förstås höjdpunkten, men hela dagen präglades av fina prestationer och frisk körning. Det jag tar med mig för framtiden är Orecchietti som satt fast med krafter kvar i Elitloppsförsök, Formula One som fick Stig H att drömma om Elitloppsseger 2013 och sist men inte minst Panne de Moteur som på spänstiga ben vann fyraåringseliten. Hultman och Travkompaniet har två tunga framtidskort att spela ut i Orecchietti och Panne de Moteur, tänk om Maharajah kommer tillbaks i form också.

Fina prestationer och topptider, men vi ska nog inte hissa alla till skyarna… det saknades trots allt en hel del av de bästa tre- och fyraåringarna, värmen och stämningen bidrog nog till de snabba tiderna. Vi får se i framtiden hur bra prestationerna verkligen var. En sak är jag dock fullkomligt övertygad om, Orecchietti är en kommande superstjärna om han får vara fräsch.

Elitloppet 2012 – Uppvisning av Commander Crowe

Försök 1 i Elitloppet kördes i friskt tempo, Windsong Geant var en flopp både från start och till slut, Sebastian K tog ledningen och när Sanity ställde frågan svarade Ludde. Det gick undan och Sanity orkade inte utvändigt ledaren, Sebastian höll bra till tredje plats men starkast Yarrah Boko som avgjorde på 09.7ak. Brioni spurtade bra till andraplats, Rapide Lebel som var ur balans tog sig med ett nödrop vidare till final. Caballion galopperade direkt och Oracle räckte inte.

Försök 2 gick undan än värre med Arch Madness  i 09-tempo första 1000, Orecchietti släppte ledningen och satt perfekt i rygg på jänkaren. Commander Crowe sög sig närmare och närmare och på mållinjen fick han nosen före en tapper Arch Madness, tiden nytt sverigerekord på 09.5ak. Orecchietti satt med massor av krafter sparade i tygg på ledaren och missade finalen med nån decimeter. Oyonnax och Classic Grand Cru gynnades av tempot och tog sig till final via bra spurter. Dileva Käll chanslös, Iceland och Beanie MM (som båda såg fantastiska ut innan start) galopperade bort sina chanser.

Finalen skulle bli en ny duell mellan Commander Crowe och Arch Madness, men jänkaren släppte Commander Crowe till ledningen och då var loppet kört och det räckte med 10.4ak i finalen. Då tyckte jag det var rätt, men tränaren var arg och efter analys av försöken är jag benägen att hålla med. Arch Madness gjorde loppet i försöket och höll strålande, betänk att han fick jobba stenhårt från spår 7 för att komma till ledningen där. Nu såg han ut att ha lite sparat, men jag tycker ändå bästa hästen vann… det är ganska lätt att köra en häst som är både stark och snabb. Yarrah Boko höll som vanligt bra och danske Classic Grand Cru visade att han var värd en plats i Elitloppet. Brioni hade också lite sparat, men inte så väldigt mycket. Rapide Lebel var än mer ur balans i finalen och såg riktigt tråkig ut. Oyannax var aldrig nära i en gångart som var allt annat än vacker. Sebastian K fick en bra resa och försökte, men hans speed bet inte i det här gänget.

Sammantaget var Elitloppet 2012 händelserikt, snabba tider och fina prestationer av Commander Crowe, Arch Madness och Yarrah Boko… men Sanity, Iceland och Rapide Lebel hade vi hoppats mer på. Det visade sig också att det var för många svenska hästar med, två av dom räckte som väntat inte alls och en annan galopperade som väntat. Ett riktigt positivt besked fick vi dock från Orecchietti, får han vara fräsch är han en kommande Elitloppsvinnare… nästa gång släpper inte Örjan.

Ramloppen – Betydligt bättre än väntat

Jag tyckte kanske att ramloppen var lite sådär på förhand, men det viktiga är att det körs i friskt tempo… taktikkörning hör inte Elitloppshelgen till, och nog kördes det allt. Värmen gjorde sitt till att kuskarna gasade och tiderna blev så snabba. Nedan följer det bästa i ramloppen:

  • Prince de Montfort överlägsen i Montéeliten på 10.9ak.
  • Nato Dream vann treåringseliten på nya löpningsrekordet 11.7ak.
  • O’Brian vann fyraåringslopp på fina 12.1am, men det var tvåan Olympic Kronos som var hästen i loppet.
  • Formula One glänste på 11.6am, Stig H låter väldigt nöjd.
  • Panne de Moteur imponerade på 10.9ak i fyraåringseliten.