Hoppa till innehåll

Travkrönika – Maj 2012

Commander Crowe dominerar totalt just nu, tre raka storloppssegrar i Norden och Elitloppssegern kronan på verket. Elitloppshelgen var över förväntan, på papperet tveksamt på flera håll men underbar sommarvärme och frisk körning i loppen gjorde susen.

Förutom alla etablerade stjärnor har det varit kul att se kommande pärlor som treårige Nato Dream, fyraårige Panne de Moteur och femårige Orecchietti. Det tråkiga var de många återbuden till Elitloppet, utländska återbud som ersattes med svensk utfyllnad.

ElitloppshelgenMånadens stora begivenhet

Commander Crowe givetvis den stora stjärnan, men det var fler hästar som gjorde avtryck… här kommer min tio i topp-lista:

 1. Commander Crowe – Kommentar överflödig, var bara bäst i Elitloppet.
 2. Arch Madness – Med lite distans inser man hur bra försöksprestationen var i Elitloppet.
 3. Orecchietti – Som han såg ut över mål i elitloppsförsöket, släpp aldrig mer spets Örjan!
 4. Yarrah Boko – Underskattad, men är alltid bra, stark som en björn när han enkelt vann elitloppsförsöket.
 5. Panne de Moteur – Serverat, men så lätt han avgjorde i fyraåringseliten… grät Örjan igen?
 6. Mr Picolit – Spår 12 inga problem, svepningen på bortre i lördagens V75 var ruskig.
 7. Formula One – Glänser alltid, kanske bättre än jag trott?
 8. Winning Love – Smygresa i Harpers, men såna spurter imponerar alltid.
 9. Olympic Kronos – Heroisk tvåa i fyraåringslopp, ruskigt löphuvud.
 10. Nato Dream – Löpningsrekord i treåringseliten och enorm formförbättring.

Kunga- och Drottningkannan till Svanstedts två amerikaimporter

Den mäktige Opitergium (h4 e. Pine Chip) är helt sanslöst bra, det har synts tidigare men i Kungapokalen kom det slutliga beviset. Han kördes fram till dödens varvet kvar och krossade storfavoriten Brad de Veluwe, att han fick stryk på målfoto mot två smygkörda är honom förlåtet. Vinnaren Fawkes (h4 e. SJs Caviar) och tvåan Panne de Moteur (h4 e. Credit Winner) är två toppfina hästar, men Opitergium var loppets moraliska vinnare. En stor besvikelse var finske stjärnan Brad de Veluwe, kan knappast ha varit frisk?

Svanstedt tog även hem Drottning Silvias Pokal, den här gången med bästa hästen Love N’Hate (s4 e. Muscles Yankee). Love N’Hate har inga direkta meriter från Amerika, men här i Sverige har hon imponerat enormt.

Kul också att se Tamla Celeber tillbaka i vinnarcirkeln, hon såg jättefin ut men jag tror fortfarande inte att hon är en blivande världshäst.

Oslo Grand Prix – Commander Crowe igen

Commander Crowe visade återigen fina takter vid enkel seger i Oslo Grand Prix. Där bakom var Arch Madness också positiv. Raja Mirchi har redan nämnts, även om jag tycker han vann ett rätt billigt lopp. Två andra fina vinnare var Oasis Bi och Nalda Nof… förhoppningsvis får vi se dessa under Elitloppshelgen.

Flera godbitar i maj

Main Wise As fortsätter att övertyga i Frankrike. På fredagskvällen tog han hem storloppet Prix Kerjacques på Vincennes. Mack Grace SM och Roberto Andreghetti tog hem Italiens största lopp Gran Premio della Lotteria. Den startsnabbe sexåringen dominerade både försök och final från ledningen.

I Frankrike vann Texas Charm loppet där Rapide Lebel floppade, Texas Charm har växt fram som en av Frankrikes bästa under våren.

Brioni vann på Gävle helgen innan Elitloppet på 09.7ak, men smygkörda Brioni får ursäkta för det var monstret Caballion som gjorde loppet. Dödens i stentufft tempo och på väg mot en lätt seger, då kommer den obligatoriska galoppen… det är naturligtvis inte bra att han hoppar så mycket, men jisses vilken kapacitet det verkar finnas i hästen!

I det franska travderbyt med lite drygt en miljon kronor i förstapris var loppets favorit Unique Quick överlägsen sedan tränaren och kusken Franck Leblanc tryckt sig till ledningen på den sista bortre långsidan. Segertiden på nationalbanan Vincennes blev 1,12,9 över de 2 850 meterna. Unique Quick segrade i det franska kriteriet i fjol som treåring och är kullens store dominant.

13.4-2140m av Perfect Toll på Vaggeryd, tiden förstås bra och intrycket återigen helt fantastiskt. Det här är en häst för betydligt större sammanhang.

Topplistan – Maj

 1. Commander Crowe – Elitloppsvinnaren dominerar just nu.
 2. Arch Madness – Grym i Elitloppet, lite synd att han hade krafter kvar i finalen.
 3. Orecchietti – Nästa superstar, krafter kvar i elitloppsförsök på 09.6ak.
 4. Panne de Moteur – Dunderfin i både Kungapokalen och Fyraåringseliten.
 5. Yarrah Boko – Underskattad, toppfin i Elitloppet.

Mer topplistor finns här…