Hoppa till innehåll

Inför Hugo Åbergs 2012

En av årets största travdagar, och helt klart årets största travkväll, körs på tisdag på Jägersro. Europas bästa häst Commander Crowe i möte med stora delar av den svenska eliten och ramlopp med massor av bra hästar.

Hugo Åberg som gett namn åt Hugo Åbergs Memorial, var en byggherre med stort travintresse. Alla med minsta lilla Malmökunskap känner säkert till spektakulära ”Kronprinsen”, ett hyreshus med 26 våningar som han låg bakom. Hugo Åberg hade också i Stall Gån ett av landets största travstall och han var också med om att införa V5-spelet 1959. Hugo Åberg dog i en bilolycka 1969.

Commander Crowe dunderfavorit i Hugo Åbergs

Åbergs Memorial har sett många stora vinnare genom åren, se travfilosofens topplista. Varenne är min favorit bland alla vinnare, men ett annat härligt minne är när The Onion besegrade karismatiske Matiné. Årets upplaga har en mycket stor favorit i Commander Crowe, från spår 5 är det mycket svårt att se honom förlora. Han utmanas av franske Quaker Jet, som gör debut i Sverige, och flera spännande svenska ekipage.

Hugo Åbergs Memorial, Jägersro 31 juli. 1609 meter autostart. Förstapris: 1 000 000 kronor.
 
Häst/tränare
1. Lavec Kronos (Lutfi Kolgjini)
2. Quaker Jet (Jean-Etienne Dubois)
3. Oracle (Stefan Melander)
4. Tamla Celeber (Roger Walmann)
5. Commander Crowe (Fabrice Souloy)
6. Caballion (Henrik Larsson)
7. Orecchietti (Stefan Hultman)
8. Sanity (Malin Löfgren)
9. Quarcio du Chene (Björn Goop)
10. Sebastian K. (Åke Svanstedt)

De senaste fem åren har det varit väldigt skrällbetonat i Hugo Åbergs, mycket tack vare Lavec Kronos som skrällvunnit två år på raken… i år tror jag på favoritseger genom Commander Crowe, allt annat är en skräll. Bakom storfavoriten vill jag nämna Orecchietti som tyvärr har ett tråkigt läge och Oracle som imponerat i de senaste starterna. Det är också mycket skrik på Sebastian K som gör första starten för Åke Svanstedt.

Högklassiga ramlopp

Det är högklassiga lopp på Jägersro. Raja Mirchi gör comeback i ett femåringslopp före V75, han bör vinna även om danske Politiken är en intressant motståndare. I V75-3 möter Occhione Jet flera mycket bra fyraåringar, en särskild varning för Edward Ale som är mycket bättre än raden. I V75-4 ser vi ett treåringslopp med Xquisite Chocolate som främsta nummer. I V75-7 körs ett långlopp i klass med Harper Hanovers, Perfect Toll favorit och utmanar gör bland annat Orali och Saston.

Analys av V75

Dagen innan kanske inte strecklistan är den mest pålitliga, men det har spelats för nästan fyra miljoner på V75 så lite slutsatser kan man nog dra.

  • V75-1: Hard Cider (56%) klar favorit, han är en av dom som kan vinna men inte min favorit. O’Grady (29%) är väl bästa hästen och så vill jag slå ett slag för hyperkapable Kaffir Face (13%).
  • V75-2: I ett snuskigt svårlöst lopp är Janthom Kåpe (55%) favorit, här vill jag varna för danske Osbourne (12%).
  • V75-3: Ett topplopp för fyraåringar där Occhione Jet (62%) är favorit, Fawkes (31%) lika klar andrahandare… men Oasis Bi (11%) och Edward Ale (4%) vill jag vill jag varna kraftigt för.
  • V75-4: Treåringslopp där Xquisite Chocolate (80%) bör vinna.
  • V75-5: Svårt lopp, men Ludde hävdar att nyförvärvet Michael November (53%) har en bra chans… jag går på det i brist på annat.
  • V75-6: Hugo Åbergs tror jag Commander Crowe (57%) vinner, enda hästen med kapacitet att utmana är Orecchietti (25%) men läget är tråkigt.
  • V75-7: Perfect Toll (54%) är favorit i långloppet och kanske är det så enkelt att han bara vinner. Men det är bra motstånd och framförallt vill jag lyfta fram Orali (5%) som just nu är skamligt bortglömd. 

I grova drag kan man sammanfatta V75 med gardering i de tre första avdelningarna och fyra spikförslag i resterande avdelningar. Bästa spikarna i V75-4 och V75-6, roligaste dragen Edward Ale i V75-3 och Orali i V75-7.