Hoppa till innehåll

Derbykullen ingen höjdare‏

Derbykvalen är alltid spännande, på tisdag körs sex kval där de två bästa i varje går till den stora derbyfinalen 2 september på Jägersro. I en något svag kull framhåller jag Panne de Moteur som den stora favoriten att vinna Svenskt Travderby 2012.

Panne de Moteur

Kullen är som sagt ingen av tidernas bästa, det kändes så redan förra året och Derbykvalen förändrar inte bilden. Panne de Moteur (e. Credit Winner), Pato (e. Orlando Vici), Perfectly Enough (e. Express It) samt uppstickarrna Vici Lane (e. Orlando Vici) och Manalapan (e. Kadabra) känns just nu huvudet högre än de andra… ja, tillsammans med Nurmos alla hästar förstås. Timo Nurmos satsar stenhårt på derbyt och har åtminstone fem med stora chanser att kvala in till Svenskt Travderby 2012. Totalt startar Nurmos åtta hästar i kvalen, med det är han förstås kvalen numerära dominant. Bäst på förhand av Nurmos är Bon Frecia (e. Steinlager), Caddie Gallant (e. Love You), Going For Gold Zaz (e. Scarlet Knight), Angelo (e. Angus Hall) och Mellby Viking (e. Viking Kronos).

De tre avelshingstar som är flitigast representerade med sina avkommor i Derbykvalen är Scarlet Knight (8), Viking Kronos (6) och Orlando Vici (5)… det ger en bra bild av vilka hingstar som är hetast i svenskt trav just nu.

Panne de Moteur är en logisk favorit

Jag har stor respekt för Timo Nurmos och blir inte förvånad om han dominerar som förra året, men min favorit måste ändå vara Panne de Moteur. Travkompaniets svarte springare har imponerat hela året och har löphuvud och styrka för att vinna Derbyt. Stefan Hultman har även Perfectly Enough till start, och det är kanske den jag håller som tvåa på förhand. Perfectly Enough var  tillsammans med Pato den bäste i fjolårskullen, nu har han smygits fram utan att imponera i de förberedande loppen. Men i senaste starten var det en helt annan häst vi fick se, glöm alltså inte Perfectly Enough. Kriterievinnaren Pato, som fram till senaste starten var obesegrad, måste naturligtvis också räknas.

Men det är ett öppet Derby, om man nu inte väljer att tro på det logiska att Panne de Moteur är huvudet högre än de andra.

> Se även topplistan på tidernas bästa Derbyn