Hoppa till innehåll

Hambo, Åbergs och tysk derbydramatik‏

En dramatisk travvecka med Hambletonian Stakes i USA som den stora höjdpunkten tillsammans med Hugo Åbergs på Jägersro, men det har även travats på andra håll  och inte minst i Tyskland där det tyska derbyt slutade i stor dramatik för Erik Adielsson och Stig H Johansson.

Tänkte börja med det tyska derbyt som i söndags, direkt i tv4, kördes i Berlin med Stig H-tränade Indigious som stor favorit. Allt såg klappat ut för en dubbel till Stig H när Erik ledde med favoriten och stallkamraten Chapeau satt i rygg, men i utgången av sista sväng galopperade Indigious och gick ut ett spår och lämnade fritt fram för stallkamraten Chapeau som skar mållinjen som klar etta. Efterspelet var dock dramatiskt då båda hästarna från Stig H:s stall diskades, Indigious för galoppen och Chapeau för stallkörning då man tyckte att han gavs fördel av Eriks galopperande häst som dessutom störde trean i mål. Efter loppet hotades tydligen Erik Adielsson av ägare vars häst stördes i incidenten och det verkar ha varit väldigt tumultartat på den tyska stallbacken. I tv4:s direktsändning var kommentatorerna förvånansvärt tysta om händelsen, själv tyckte jag direkt att Erik kört regelvidrigt och gynnat stallkamraten… så ur min synvinkel var diskningen av båda hästarna helt korrekt.

Meadowlands superlördag med många historiska milstolpar

Superlördagen i USA med världens största två- och treåringslopp samt ett av världens största lopp för äldre blev på många sätt historisk. Trots att Takters Hambofavorit Uncle Peter svek skördade svenskarna stora framgångar, men det kanske mest förvånande var att storfavoriten Check Me Out galopperade bort sig i Hambletonian Oaks… hon som valde bort riktiga Hambletonian för att kamma hem lätta stålar i Oaks, så kan det gå.

Market Share (h3 e. Revenue) vann Hambletonian och därmed blev tränaren Linda Toscano första kvinnan att träna en vinnare av loppet, samtidigt var det första segern i Hambot för kusken Tim Tetrick och även första gången en avkomma till en svenskfödd avelshingst vann. Luddes gamle stjärna Revenue har hittills haft en lyckad avelskarriär i Amerika. Årets Hambo går inte till historien som ett av de bästa loppen.

I Hambo Oaks vann storskrällen Personal Style (s3 e. Yankee Glide) sedan megafavoriten Check Me Out galopperat på upploppet.

I Peter Haughton Memorial segrade Jim Oscarsson med tvåårige Aperfectyankee (h2 e. Yankee Glide), en enorm framgång för Oscarsson som nyligen sålde allt i Sverige och drog till USA. Jim Oscarsson har visat både i Sverige och USA att han är en unghästtränare av stora mått, återstår att se om det ger återbäring i form av nya hästägare… hittills har intresset för Oscarssons tjänster varit förvånande dåligt.

I stonas tvåårsdrabbning – Merrie Annabelle – vann Jimmy Takters supertalang To Dream On (s2 e. Credit Winner) en väntad seger.

I Nat Ray Trot för de äldre travarna tangerade Chapter Seven (h4 e. Windsongs Legacy) världsrekordet på milebana när han vann en imponerande seger på 1.08.5.

Commander Crowe fenomenal i Hugo Åbergs

Åbergs-dagen på Jägersro blev en sagolik fartfest och vädret var som vanligt på Jägersros sida, men publiksiffran på 11 000 en rejäl besvikelse. Commander Crowe (v9 e. Juliano Star) tangerade världsrekordet – 1.08.9 – efter en blytung resa i spåren, det var full fart hela vägen och det ska inte vara möjligt att vinna på det viset… men Commander Crowe 2012 är ingen vanlig häst, det är ett monster som varit fullständigt överlägsen i de nordiska storloppen i år. Bakom Commander Crowe gjorde Sebastian K (h6 e. Korean) – i ny regi – ett bra lopp som tvåa. Även Sanity spurtade bra från köplats. Men just nu är alla svenska hästar en bra bit efter Commander Crowe.

Tider har vi lärt oss är av samma värde som den svenska kronan i slutet på 80-talet, i tisdags på Jägersro var det 11-tider och bättre i nästan alla lopp. Ska man lyfta fram någon måste det bli fyraårige I’m The Answer (v4 e. Credit Winner) som lekte på 10.5ak och såg bländande ut. Värt att notera är också att Raja Mirchi gjorde comeback i ett lopp han borde vinna i sömnen, men efter en som vanligt tung resa åkte han dit. Tyvärr saknar Raja Mirchi en del egenskaper som en världsstjärna behöver, men med lopp i kroppen kanske det blir bättre framöver?

Manalapan imponerar

I måndags på Mantorp var det regnigt och eländigt när det kördes fina Breeders-lopp. Manalapan (h4 e. Kadabra) imponerade rejält och åsamkade samtidigt Pato första förlusten i karriären.

Blue Rock och Caddie Gallant imponerade på Solvalla i onsdags och Amaru Boko vann Ego Boys Minne i lördags på V75.