Hoppa till innehåll

Tarzan och Cattis dominerade

Som alla säkert känner till har Stefan Melander och Catarina Lundström haft sjuka framgångar den gångna veckan. Jubileumspokalen, dubbla E3-vinster och sammanlagt sju V75-segrar är svårslaget på en vecka (eller snarare fyra dagar). Men trots framgångarna i veckan får nog Anders Malmrot lugna ned sig när han talar om Melanders dominans.

System Performance

Bland alla storvinster och V75-segrar tänker jag lyfta fram treårsstoet System Performance och fyraårige Disco AE som veckans hästar… System Performance var heroisk tvåa i E3-finalen för ston i fredags, stryk på målsnöret av Cattis storskräll Mousse. System Performance är helsyster med Friction som vann Jubileumspokalen i onsdags och har samma fantastiska styrka och moral som storebror. Disco AE gick 11.8-2140a i ett fyraåringslopp i onsdags och var helt makalös, några av de bästa fyraåringarna tränade i Sverige utklassades och även om han varit bra tidigare i år var insatsen sensationell.

Jubileumspokalen, Sto-EM och E3

Den fantastiska V75-omgången på Solvalla i onsdags bjöd på fartfester och rafflande upplopp. Disco AE är redan nämnd. Tamla Celeber vann Sto-Em på 12.0am efter vass spurt  och Friction vann retfullt enkelt Jubileumspokalen efter en bra resa i andra ytter. Orecchietti hopade bort sig innan start och övriga kanoner var chanslösa. Men det var flera höjdare under kvällen:

  • La Bellouet skrällde i Stolopp på 11.2ak.
  • Nato Dream vann treåringsloppet i imponerande stil på 11.7ak.
  • Womanizer spurtade ned Caballion i Cetes, Caballion en stor besvikelse och just nu verkar han rädd för mållinjen.

I fredags på Gävle vann Mousse E3 för ston på vassa 11.5ak, Catarina Lundströms sto skrällvann genom att spurta ned storfavoriten System Performance, men den senare var moralisk vinnare efter en heroisk insats i dödens. I E3-Consolation (öppen klass) fick Chapeau revansch för diskningen i tyska derbyt när han vann på fina 10.9ak.

I lördagens V75 var E3-finalen i öppna klassen den stora begivenheten, och givetvis vann Stefan Melander med Standout… 10.9ak blev segertiden efter en superb spurt där Noble Knight fick bita i det sura äpplet.

Hård konkurrens mellan Malmrot och Nybrink

Anders Malmrot på tv4 är ofta sansad och bra, men i söndagens Vinnare V64 brände det till rejält då han hävdade att Stefan Melander är helt överlägsen som tränare och lämnat de andra på efterkälken. Visst Anders, den gångna veckan har dominansen varit total och vad som händer i framtiden vet vi inte… men sett på hela året hittills är Melander långt ifrån dominant och faktiskt inte bäst någonstans. Segerprocenten betydligt sämre än många andra och tittar man på totalt inkört är han mil efter Svanstedt… snittsiffrorna är bra, men i jämförelse med namnen Hultman är han långt efter.

Men Malmrot kanske pratade om kategorin ”tränar och kör egenuppfödda hästar som jag dessutom fött upp”? I så fall torde det inte vara nåt snack om vem som är bäst.

Indragningar på tv4 och hård konkurrens om platsen som åsiktsmaskin skulle kunna förklara varför Malmrot tar i så han storknar? Micke Nybrink får nog höja rösten om han vill vara kvar på tv4!