Hoppa till innehåll

Inför Kriteriekvalen

Kvalen till Svenskt Travkriterium tillhör mina favoriter, många unga hästar som fortfarande är lite osynade gör det hyperintressant… och sen att se alla oförstörda talanger på banan är en ren njutning. Favoritminnet är från ett regnigt Solvalla 1994 då den amerikanska (men svenskfödda) topphästen Mr Lavec kom över och städade av motståndet trots galopp, Jimmy Takter satt i sulkyn och ekipaget tog också senare hem finalen.

Den typen av profiler finns inte riktigt med nu, men det saknas inte lovande hästar…

Romeo Amok

Genomgång av de sex kvalen

Uttagning 1
Meriterade Quid Pro Quo ser ut att vara huvudet över de andra, den enda som på papperet ser ut att kunna hota är Casanova Boko.

Uttagning 2
Kullens, fram till senaste starten, kanske bästa häst – Chelsea Boko – dyker upp här. I långa E3 var han grym, senast direkt svag… ändå favorit här tycker jag. Men både Molle CD och Mellby Apollo är högst dugliga motståndare.

Uttagning 3
Ovisst kval med dåliga lägen för de på papperet bästa. Julle och Romeo Amok (se bild ovan) har båda visat fin talang och utmanas av en för mig okänd Maximera.

Uttagning 4
Den mest meriterade – Lillen Sisu – har spår 8, utmanarna är främst två – Skogans Avec och Cyrus Boko – som jag inte känner till speciellt väl. Här kan det mycket väl dyka upp någon ny häst och blanda sig i kulltoppen. Höll på att glömma License Holder som imponerat på sistone.

Uttagning 5
Återigen knepiga lägen för de på papperet bästa. Korta E3-vinnaren Standout har imponerat och måste bli klar favorit, men Tricky Track såg ruggigt fin ut senast och ska inte glömmas trots läget.

Uttagning 6
Här kommer kanske favoriten till Kriteriet i nuläget ut, det är Increased Workload som imponerat från dag 1 och senast visade han full form. Precis som de flesta andra betrodda har han fått ett halvknepigt läge, men jag ser bara Dreams Take Time som tänkbar utmanare… om han hittat formen igen. Fjolårets topptvååring har nämligen svikit i de senaste starterna och har en hel del att bevisa.

***
Glöm inte att det även körs kval till Svenskt Travoaks för de treåriga tjejerna, topphästar även där… men loppet är ändå ett tröstlopp för de som inte törs ställa upp i Kriteriet. System Performance är i mina ögon den stora favoriten att vinna.