Hoppa till innehåll

Super Arnie och Love You

Presentationen av landets bästa avelshingstar fortsätter. Viking Kronos och Scarlet Knight har jag skrivit om tidigare, nu är det dags för en gammal dominant som fortfarande håller och en ”ny” som just nu leder ligan över mest intjänat. KGB-bekantingen Super Arnie har tillhört avelstoppen i flera år och franska hingsten Love You har en imponerande bredd som kan ge honom Championtiteln 2012.

Love You leder just nu (per den 11 september) listan över avelshingstar och intjänade pengar hos avkommorna. Närmaste hoten är Scarlet Knight och den evigt unge Super Arnie, däremot ser det kört ut för Viking Kronos att ta hem Championtiteln för tredje året i rad.

Super Arnie – En av tidernas bästa avelshingstar i Sverige

Super Arnie (född 1987 e. Super Bowl-Arnies Likeness e. Arnie Almahurst) har tillhört toppen bland avelshingstarna länge. Han var Championhingst fyra år i rad (2006-2009) och har tillhört toppen i över tio år. De avkommor som tjänat mest pengar är Gigant Neo, Super Light, Camilla Highness, Beanie MM och Igor Brick. Han håller fortfarande stilen och har i årets treåringskull toppstona Fascination och Xena Brick, de ston som imponerade mest av alla i Oakskvalen.

Super Arnie (11,0ak. 2,5 mkr. 26 11-5-3) var en mycket bra tävlingshäst, framförallt under tvåårssäsongen då han tillhörde den absoluta toppen i Nordamerika. Sonen till Super Bowl tillhör KG Bertmarks Hingstdepå och tävlade i Nordamerika med Berndt Lindstedt i sulkyn. Mamman til Super Arnie har inte lämnat någon i närheten av hans kapacitet, men mormor Picture Dart har i alla fall lämnat topphästen Arnies Aim som tävlade framgångsrikt i Nordamerika och sedan fortsatte framgångarna i finsk regi.

Love You – Toppstammad avelskomet

Love You (född 1999 e. Coktail Jet-Guilty Of Love e. And Arifant) är en ynling i sammanhanget som seglat upp i toppen med en härlig bredd, den mest kända avkomman här hemma är Sanity. Han hade två avkommor (Brasil Boko och Caddie Gallant) i Derbyt och en (Val d’Amour) som startar i Kriteriet. Men det är nog ändå bredden på avkommorna som är det mest imponerande.

Love You (10,2a. 1,4 m euro. 56 22-8-3) är en fransk hingst som inte står uppstallad i Sverige, en ren Dubois-produkt som har Elitloppsvinnaren Coktail Jet som pappa. Love You var själv en stjärna på banan som bland annat segrade i Criterium Continental som fyraåring och även startade i Elitloppet 2005. I just det Elitloppet vann Steinlager. Love You blev utslagen redan i försöket som andrahandsfavorit. Som många franska hästar hade Love You en härlig utstrålning på banan, bästa avkomman Sanity har spänsten i steget efter pappa. Att Love You lämnar bra avkommor är ingen sensation när man analyserar modersstammen, det är idel topphästar i släkten. Han är visserligen en fransk hingst, men som många av Dubois uppfödningar är det gott om amerikanska inlag i stamtavlan.

Vill ni kolla in stamtavlorna på dessa båda avelsgiganter ska ni gå in på blodbanken.nu.