Hoppa till innehåll

Krönika – Augusti 2012

Augusti är en grym storloppsmånad över hela världen, höjdpunkten förstås Hamboveckan på Meadowlands utanför New York… men Jubileumspokalen på Solvalla, E3-finalerna och Sundsvall Open Trot går inte heller av för hackor. Som ni redan känner till har Stefan Melander och Catarina Lundström täljt med guldkniv i storloppen här hemma.

Det är inte lätt att göra en topplista för augusti, Hamboveckan bjöd på flera fina insatser, men ingen sjutusan till prestation. Hambovinnaren Market Share är dock given liksom denne ständigt närvarande Commander Crowe… men dominansen från stallet utanför Enköping är ändå påtaglig.

  1. Friction – Lekte hem Jubileumspokalen.
  2. Sebastian K – Imponerade i Sundsvall Open Trot.
  3. Disco AE – Två imponerande segrar mot toppfyraåringar på Solvalla.
  4. Market Share – Hambovinnaren blev historisk i alla avseenden.
  5. Commander Crowe – Gav inte Ready Cash en chans i Frankrike.

Hambovecka med svenska framgångar

Superlördagen i USA med världens största två- och treåringslopp samt ett av världens största lopp för äldre blev på många sätt historisk. Market Share (h3 e. Revenue) vann Hambletonian och därmed blev tränaren Linda Toscano första kvinnan att träna en vinnare av loppet, samtidigt var det första segern i Hambot för kusken Tim Tetrick och även första gången en avkomma till en svenskfödd avelshingst (Revenue) vann. Årets Hambo går inte till historien som ett av de bästa loppen. I Hambo Oaks vann storskrällen Personal Style (s3 e. Yankee Glide) sedan megafavoriten Check Me Out galopperat på upploppet. I Peter Haughton Memorial segrade Jim Oscarsson med tvåårige Aperfectyankee (h2 e. Yankee Glide), en enorm framgång för Oscarsson som nyligen sålde allt i Sverige och drog till USA. I stonas tvåårsdrabbning – Merrie Annabelle – vann Jimmy Takters supertalang To Dream On (s2 e. Credit Winner) en väntad seger. I Nat Ray Trot för de äldre travarna tangerade Chapter Seven (h4 e. Windsongs Legacy) världsrekordet på milebana när han vann en imponerande seger på 1.08.5.

Tarzans show och Cattis skräll

Ludde och Svanstedt var statister när Tarzan hade show på Valla. Disco AE inledde V75-spelet med att springa hisnande 11.8-2140a i ledningen, en grym och överraskande stark insats. Nato Dream var ingen överraskning när han vann på 11.7ak, men bra var han definitivt. När det stora Jubileumspokalen skulle avgöras borde man förstått att Friction skulle vinna, och som han vann… stjärnhästarna i fältet utklassades och den märkligt travande hingsten var ensam till slut. Även om det var Tarzans kväll måste vi också nämna Tamla Celeber som vann Sto-EM och Womanizer som skrällvann Cetes Memorial.

System Performance var heroisk tvåa i E3-finalen för ston i fredags, stryk på målsnöret efter tuff resa. I fredags på Gävle vann Mousse E3 för ston på vassa 11.5ak, Catarina Lundströms sto skrällvann genom att spurta ned storfavoriten System Performance. I E3-Consolation (öppen klass) fick Chapeau revansch för diskningen i tyska derbyt när han vann på fina 10.9ak. I lördagens V75 var E3-finalen i öppna klassen den stora begivenheten, och givetvis vann Stefan Melander med Standout… 10.9ak blev segertiden efter en superb spurt där Noble Knight fick bita i det sura äpplet.

Sebastian K och Commander Crowe

Sebastian K stal showen på Bergsåker med segern i Sundsvall Open Trot. Segern i lördags togs på medeldistans från ledningen, inte direkt det lopp vi trodde Sebastian skulle ha, men han vann lätt och blir fortsatt intressant att följa. I helgen fick vi också en duell mellan Commander Crowe och Ready Cash. Årets dominant Commander Crowe vann förstås, men Ready Cash såg fin ut även om han aldrig var nära.