Hoppa till innehåll

Duellen i SM

Veckan som gått har två klassiska treåringslopp avgjorts i USA och Italien, här hemma har det en gång så anrika St Leger gått av stapeln. Efter Kriteriehelgen har travet i Sverige gått på halvfart, men på söndag körs Svenskt Mästerskap på Åby och får man tro Lutfi Kolgjini blir det en stenhård duell mellan Raja Mirchi och Sebastian K.

Raja Mirchi är en häst med stor kapacitet, men han saknar spetskompetens… han är snabb och stark, men inte tillräckligt för att kompensera för sitt tveksamma löphuvud. Han får ofta tunga lopp och det finns ingen häst som i längden klarar de uppläggen. Sebastian K har inte heller något löphuvud av guld, men hans enorma snabbhet i kombination med att han är lättplacerad gör honom oerhört svårslagen. Så frågar ni mig vinner Sebastian K trots bakspår SM på lördag, men jag hoppas Ludde spänner bågen stenhårt… och skulle Raja Mirchi hitta tillbaks till det han visade i Kriteriet 2010 kan allt hända.

Annars går jag i väntans tider, Breeders Crown-finalerna på Sundbyholm i början på november är en av årets höjdare… om vädret är drägligt vill säga. I väntan på det får man väl kratta löv och ta reda på träd i skogen.

Veckan här hemma har varit fattig på stor sport. Orione Spin småskrällde i en skral upplaga av anrika St Leger på Åby, storfavoriten Pato galopperade bort sig. Och så har Maharajah visat upp sig på Solvalla i träningsjobb, landets mest omtalade (överskattade?) häst kommer nu att följas i detalj inför Prix d’Amerique 2013.

Kentucky Futurity och Italienska derbyt

Urklassiska Kentucky Futurity har avgjorts på The Red Mile i Lexington, det är länge sedan loppet hade sin storhetstid men en klassiker av stora mått är det likväl. My MVP vann huvudloppet och Win Missy B stoavdelningen. I loppet för den äldre eliten segrade fyraårige Chapter Seven på 1.08.6, och i ett mindre lopp för treåringar vann Hambletonianvinnaren Market Share på 1.08.8… kan väl tilläggas att Market Share inte var anmäld till Kentucky Futurity.

Italienska derbyt har också avgjorts, och vinnaren Pascia’ Lest (e. Varenne) var precis så överlägsen som han varit hela året, 11 segrar på 12 starter har treåringen som konkurrerar med Chelsea Boko om titeln som bästa treåring i Europa.

Startlistor till kommande trav
Tv-tider för veckans trav