Hoppa till innehåll

Domar’n har druckit t-sprit

När jag var ung skrek vi ”domar’n har druckit t-sprit” när domsluten inte gick hemmalagets väg, i alla tider har dom stackars domarna fått skit. Inom travet har man skrikit om proffsdomare länge, efter diskningen på Halmstad efter dryga 100 meter är debatten i full gång igen.

Diskningen på Halmstad slog ned som en bomb, mig veterligt har ingen tidigare diskats så tidigt i loppet. Det skandalösa i sammanhanget är att det från centralt håll gått ut nya direktiv om att diska för just sånt här, men ingen information till spelare och aktiva… riktigt, riktigt pinsamt.

Det var alltså inget fel på domarna, inte i det här fallet.

Jag har inget emot att diska för överkörningar i loppets inledning, problemet är att reglementet bara tillåter diskningar där förseelsen påverkar (eller med säkerhet antas påverka) ordningsföljden, det gör det väldigt svårt att diska tidigt i loppet. Hur ska man med säkerhet veta att saker som sker i första sväng påverkar ordningsföljden?

Nej, ändra regeln och diska för allvarliga förseelser oavsett om dom påverkar ordningsföljden.

Apropå proffsdomare är det fullt rimligt att ha olika krav på domare beroende på vilken nivå det tävlas på, i andra sporter har man olika krav i olika divisioner… varför inte inom travet? Proffsdomare i stora lopp och på V75, halvproffs på V86, V65 och V64. Sen kan man ha domare som får dagens 1 000 kr i arvode när det är mindre tävlingsdagar.

Men återigen, domslutet på Halmstad var korrekt… det var ansvariga på Svensk Travsport som gjorde bort sig genom att inte informera om de nya direktiven.

Vi kanske har mer att vinna på att höja kompetensen vid skrivborden än i domartornen?