Hoppa till innehåll

Jänkarvagnar och heroinkickar

”Dom borde förbjudas!”

Orden är Micke Nybrinks efter att Disco AE med Stefan Melander i jänkarvagnen skenat runt banan i Breeders Crown för fyraåriga hingstar/valacker idag… stackars Panne de Moteur fick loppet helt förstört, 1.10 första varvet över 2140m hade ingen häst i världen klarat idag, Panne de Moteur höll heroiskt och var trots allt dagens häst.

Nybrink är en pajas tänker nog många efter hans uttalande, men var inte så säkra… jänkarvagnen kan förbjudas snabbare än vi tror. Till och med dom som använder den hävdar att den är gjord för att köra rakt fram med, perfekt för amerikanska milebanor med kurvor långa som raksträckor.

Dom långsmala jänkarvagnarna har på kort tid uppnått mytiska nivåer, Stall Melander använder dom flitigt och hästarna går som skållade råttor… ja faktiskt, skållade råttor. Enligt användarna själva skräms hästarna att springa fortare, utan att vara expert har jag förstått att hästarna springer av ren rädsla för att dom inte får plats… om jag inte minns fel var Melander en av dom som, under ”el i arslet-debatten”, hävdade att man inte kan skrämma hästar att springa fortare??? Det var skitsnack då och det är skitsnack nu. Hästar är flyktdjur som självklart ökar farten när dom är rädda.

Jag är väl en gammelmodig fossil, men inte ser det särskilt trevligt ut med liggande kuskar bakom halvskrämda hästar?

För mig är trav en skönhetsupplevelse, människa och häst i härlig symbios. Reglerbara hästar är en del i den optimala upplevelsen… Pershing, Rex Rodney, Gentle Star, Varenne och Panne de Moteur är/var alla hästar som var reglerbara.

En skållad råtta som springer rakt fram är måhända häftigt ibland, men bara i undantagsfall. Om det är framtiden kommer travet att dö som sport och bara bli ett nummerspel för dom som inte bryr sig ett skit om hästar.

Och det finns fortfarande en hel del som gillar trav som sport, som kan titta på trav utan att spela, som kokar av ilska när den enda frågan dom får är ”går det bra, vinner du nåt?” Hur mycket dom som frågar vinner när dom kollar på andra sporter vet jag inte… och inte heller hur mycket pengar fågelskådare drar in, men dom slipper antagligen frågan.

Dragracing, 100 meter löpning, bungyjump och heroin har aldrig varit min likör… jag föredrar folkrace, minst 200 meter, vedhuggning och rött vin.  Men smaken är olika och är det snabba kickar utan finess som är travets framtid tackar jag för mig. Då kommer den här sidan att döpas om till alltvarbättreförrfilosofen.se.