Hoppa till innehåll

Ingen dödssynd längre?

Julen är en underbar tid av frosseri, tänk att Jesu högtid går hand i hand med en av dödssynderna… och för att ytterligare spä på den oheliga alliansen har ATG gjort allt för att vi ska bli spelmissbrukare också.

hästar (6)Nu när det lugnar sig efter jul är det hög tid att ägna sig åt lite läsande. Rondens Årskrönika, Göran Rosenbergs Augustprisvinnare och några tidskrifter ligger på nattduksbordet och väntar. Läsande och utomhusaktiviteter är kanske inte det jag prioriterar mest, men definitivt det jag värderar högst. Av olika anledningar lever jag inte riktigt som jag lär.

I dagens samhälle är det annat som är viktigt. Prylar, resor och prestationer som vi kan skryta med och slänga i ansiktet på våra ”vänner”… vi lever i en ungdomskultur där det gäller att vara med, vuxna i min ålder lever genom sina barn och det finns inga gränser för vad man gör för att dom ska slippa anstränga sig. Om det är bra eller dåligt vet jag inte, men jag tror inte lycka skapas av prylar… och framförallt inte om prylarna betalas av någon annan.

Mycket vill ha mer och helvetet blir aldrig fullt.

Jag kanske gör som tjänstemannen i Lars Molins Zoombie… första delen i serien från 1982 sändes på annandag jul, finns på SVT-Play för er som är nyfikna.

Apropå annandagen så var vi ett gäng (allt från barn till 60-talister) som spelade hockey på en knögglig naturis, snön föll ymnigt och karandet av planen tog mer kraft än själva spelandet… samtidigt, i samma del av världen, satt 99 procent av bygdens ungdomar i ett varmt rum med headset på huvudet och pratade med en skärm.

Vad som är rätt och fel vet inte jag, men jag mår i alla fall bra av att vistas utomhus i frisk luft… på SVT-Play kan man även se dokumentären om Sixten Jernberg, och jag kan också rekommendera Carina Bergs besök hos Thomas Wassberg som sändes på tv4. Två riktiga kufar som är värda att studera, jag är en stor beundrare av Wassberg som har ett minspel som säger mer än tusen ord.