Hoppa till innehåll

Rondens Årskrönika 2012

Nu har Rondens Årskrönika 2012 anlänt, passar bra nu när travet är inne i sin lågsäsong. I Frankrike – där vintermeetinget kört igång – är det allt annat än lågsäsong. Förra veckan till exempel visade Ready Cash och treårsdominanten Vanika du Ruel upp sig på Vincennes. Det är i Paris det händer, såväl inom travet som fotbollen.

Årskrönikan 2012 innehåller mycket härlig läsning, jag har inte satt igång än, men efter en lättare genombläddring konstaterade jag att reportaget om Stefan Melander är det som lockar mest. Dessutom finns ett matigt reportage om avelshingsten Coktail Jet, och så förstås de traditionella topplistorna och mycket annat.

Vintermeetinget i full gång

Ready Cash har börjat marschen mot tredje raka i Prix d’Amerique, comebacken i Prix du Bourbonnais slutade med enkel seger före vasst avslutande Royal Dream. Förra året kändes det som Ready Cash toppade formen för tidigt, är det samma visa i år? Han såg i alla fall fin ut och är hästen att slå i slutet på januari.

Treårskullen i Frankrike har återigen ett sto som dominerar, Vanika du Ruel (e. Jardy) har i och med senaste segern i Criterium des 3 ans tagit hem alla Grupp I-sulkylopp som treåring. Hon går i samma fotspår som tidigare stodominanterna Pearl Queen och Qualita Bourbon.

Fabrice Souloy kan i fyraårige Un Mec d’Heripre (e. Orlando Vici) ha en ny stjärna på gång, i helgen visade han fina takter vid seger.

Jocke Lövgren har pensionerat Brioni, men nu har istället hans Strong Boy DE tagit Paris i besittning, i torsdags tog han tredje segern på Vincennes.

Svenska travnördar håller tummarna för att Maharajah gör en ”tredje gången gillt”… tre raka har han tagit i enkla gäng på V65 sedan comebacken, enligt Hultman ser det bättre ut än förra året, jag är lite tveksam. Såg nyligen när han vann både svenska derbyt och europaderbyt på ett löjligt imponerande sätt, var det inte då han var på sin absoluta topp? Jag har gärna fel, men efter fyraårssäsongen har han faktiskt inte vunnit i värsta konkurrens… andraprisen i Oslo Grand Prix, Prix d’Amerique och Prix de France är största meriterna som äldre. När han vann Prix de Paris var inte alla med så det räknar jag inte.

Ni som går i tankar att besöka Vincennes i Paris i slutet på januari har väl noterat att Zlatans PSG spelar hemmamatch samma helg som Prix d’Amerique? Zlatan på lördag och Maharajah på söndag, kan det bli bättre?