Hoppa till innehåll

Amerikanskt trav – 2012

Travets urmoder och Mecka är fortfarande Nordamerika, lite statistik över 2012 är därmed på sin plats för kontinenten som skapat så många fantastiska hästar. Och ska vi vara helt ärliga innehåller även de flesta svenska stjärnor amerikanskt blod, lite franskt och mycket amerikanskt.

Amerikansk historikInför 2012 var jag övertygad om att tvåårsstjärnan från 2011 – Check Me Out – skulle vinna allt och spöa skiten ur grabbarna i Hambletonian Stakes, men hon har inte riktigt varit så bra som jag trodde och har inte ens tagit upp kampen med grabbarna. Världens bästa häst 2011 – San Pail – har haft en helt misslyckad säsong. Första halvan av den amerikanska säsongen var ingen höjdare, det var egentligen bara passgångarstammade Googoo Gaagaa som visade framfötterna. Men det blev bättre och när säsongen summeras kan man konstatera att treårige Hambovinnaren Market Share  haft en stark säsong liksom fyraårige Chapter Seven, dessa två får hållas som de bästa på amerikanska travbanor 2012.

Market Share (h3 e. Revenue) har alltså varit den klarast lysande stjärnan med över 2 miljoner dollar intjänat. På platserna närmast kommer Chapter Seven (h4 e. Windsongs Legacy) med strax över miljonen intjänat och elitloppsaktuelle Mister Herbie (v4 e. Here Comes Herbie) med strax under miljonen. Check Me Out (s3 e. Donato Hanover) följde sedan på fjärde plats. Det är också värt att uppmärksamma Googoo Gaagaa (h3 e. Cams Rocket) som sprungit världsrekord och stundtals imponerat. Tvååringarna To Dream On (s2 e. Credit Winner) och Wheeling N Dealin (h2 e. Cantab Hall) har dominerat i sina respektive klasser.

Tittar man på statistiken över mest intjänat ligger Commander Crowe på andraplats, men då är hans vinstsumma i Europa inräknad och det känns inte speciellt relevant… därför har jag inte nämnt Commander Crowe i den här sammanställningen.