Hoppa till innehåll

Heta omröstningar

När året ska summeras är det som vanligt heta känslor involverat i alla prisutdelningar, nu senast Jerringpriset och i travets värld har det diskuterats om vem som är landets bästa tränare. Det är inte alltid så enkelt att göra alla nöjda, men det är tragiskt att vissa ser konspirationer runt hörnet så fort dom inte får som dom vill.

TarzanBjörn Goop vinner mest lopp och Åke Svanstedt är tränaren som drar in mest pengar, men är dom bäst för det? Jag tycker nog att man får titta både på total- och snittsiffror för att kunna göra en rättvis bedömning, och dessutom kanske titta på vilka lopp dom vinner… ett stort unghästlopp värderas definitivt högre än ett P21-lopp och kanske även mer än en V75-final i Klass II trots att prissummorna kanske inte skiljer sig så mycket åt. Men oavsett subjektiva bedömningar är snittsiffror högst relevanta, och om jag inte har helt fel har Stefan Melander bättre snittsiffror än Åke Svanstedt så det är väl inte helt ologiskt att han blev årets tränare.

Nog om statistiska och subjektiva hårklyverier, det finns medelålders män som är upprörda över att Zlatan fick stryk i omröstningen om Jerringpriset… som på allvar tror att det är en röstkupp bakom Lisa Nordéns ”seger”. Om ni såg OS-sändningarna i somras såg ni också att den, vid tillfället för de flesta, helt okända Lisa Nordén gick rakt genom tv-rutan, det är prestationer och kontakten med tv-publiken som avgör Jerringpriset. Nu fick hon dessutom Bragdguldet så det var inte så stor skillnad mellan experterna och publiken den här gången, sen kan alla fotbollsälskare vara hur upprörda som helst.

Själv tycker jag inte att en medlem i ett lag ens ska tävla mot individualister i en omröstning, spelare i lagsporter och individuella idrottare är vitt skilda ting. Men fotbollslegosoldaten Zlatan flyttar alla gränser, han kan vara den första svenska fotbollsspelaren som ses som en individuell idrottare. Den enda lagspelaren jag kommer att tänka på i sammanhanget är Börje Salming, när han på egen hand krattade NHL-manegen åt hela Europa på 70-talet var det så stort att jag nästan vill betrakta det som en individuell idrottsprestation. I modern tid är det Björn Borg, Ingemar Stenmark och Börje Salming som betytt mest för sina respektive sporter… jag kan ha glömt Frank eller någon annan, men Zlatan är inte aktuell i den ”tävlingen”. Däremot har Zlatan sannolikt betytt mest för grupper utanför själva sporten, men det är en annan ”tävling”.

Men det är spännande att göra jämförelser och diskutera med andra, problemet är att vi så lätt glömmer att det är en kul grej… spännande diskussioner där man får ge och ta och acceptera att vi tycker olika. Jag är säkert en av få som rankar Börje Salming som vår störste hockeyspelare, men jag får faktiskt tycka det och jag får i min tur stå ut med att folk skakar på huvudet och viftar med Lidas och Foppas alla pokaler.