Hoppa till innehåll

Jag är förbannad

Jag vet att trav inte är världens största sport, inte ens en sport om man frågar en del… men Prix d’Amerique är största loppet i Europa och dagens största sporthändelse utan konkurrens. På den gamla goda tiden skulle SVT uppmärksammat det betydligt mer, varför hamnar det idag på sidan 318 på svt text???

Förklaringen är alldeles uppenbar, tv4 har monopol på allt trav. ATG har gjort misstaget att ge dom monopolet och SVT svarar med att mer eller mindre ignorera travsporten… det är oerhört olyckligt. Travsporten har i och med det förvandlats från en folksport till en tv-sänd såpopera som aldrig tar slut.

Tv4 gör mycket bra också, det är värt att tillägga… men när bevakningen av en sport (nyheter) monopoliseras är det allvarligt och enormt olyckligt. Tv4 och ATG har nästan blivit ett när det gäller travet, tänk om samma sak hände med fotbollen?

Jag tänker inte ge mig in i debatten om omsättningsminskning och allt annat som berör travsporten, men vi som är (på riktigt) intresserade av sporten har länge känt oss överkörda av ständig spelinformation, tv-sändningar flera timmar om dagen, nya idiotiska spelformer och dålig känsla för bra sport… är det månne så att måttet är rågat nu, att till och med vi travnördar börjar tröttna?

Titta på fotbollen som är större än någonsin, fotbolls-VM är fortfarande vart fjärde år… hade ATG styrt där hade det varit varje år, likt V75 hade det varit Extra VM tamejfan varje år. Det finns en gräns för hur mycket vi vill ha av det goda, det är inte alltid (inte ens ekonomiskt) försvarbart att släppa på alla dammluckor.

Vad gäller travbevakningen på tv är det inte bara ATG som har ett ansvar, SVT måste också ta sitt ansvar i sann public service-anda… kör igång ett veckoprogram med fokus på sporten, ge alla som tröttnat på överflödet i tv4 ett alternativ, jag lovar att det finns ett stort intresse. Kombinera sport och spel, trav är bådadera, skäms inte för det. Involvera Åke Svanstedt, som ändå bojkottar tv4, eller någon annan som kan agera expert.

Det måste hända nånting, för det är sjukt när Prix d’Amerique hamnar på sidan 318 i skuggan av x-games och dussinhändelser som upprepas vecka ut och vecka in.