Hoppa till innehåll

Krönika – 2012

Ett år med fantastiska toppar till ända, första halvan av året (och mer därtill) handlade bara om Commander Crowe som radade upp den ena imponerande storloppstriumfen efter den andra… framförallt segern i Hugo Åbergs hör till en av tidernas uppvisningar på svenska banor. Men mest har jag ändå glatts åt fine Chelsea Boko som vunnit långa E3 och Kriteriet på mäktigt vis.

Chelsea Boko

Senare under året dök Sebastian K upp i ny regi och imponerade. Avelshingsten Chocolatier har, förutom Chelsea Boko, lämnat en annan snygging som imponerat, tvåårsstoet Denim Boko vann Uppfödningslöpningen på kanontiden 12.9ak. Sen går det inte att komma ifrån att nämna finske Brad de Veluwe som vann Sprintermästaren på 09.7ak i mäktig stil.

Kvartal 1 – Ready Cash tog andra raka i Prix d’Amerique

Året började som det brukar med Vintermeetinget i Frankrike där fjolårets franska kung Ready Cash tog andra raka i Prix d’Amerique, men kungakronan har efter det fallit på sned. Roxanne Grif tvåa i Prix d’Amerique och imponerande seger i Prix de Paris. Royal Dream övertygade med segrar i både Prix de Belgique och Prix de France.

 • I Sverige har Quarcio du Chene dominerat i början på året och varit bättre än någonsin.
 • Rapide Lebel svarade för en fantastisk årsdebut i Frankrike.

Panne de Moteur, Kendricks Victory, I Saw You och Dreams Take Time har glänst i olika sammanhang på hemmaplan.

Kvartal 2 – Commander Crowe och Elitloppet

Commander Crowe har gått fram som en slåttermaskin i de nordiska storloppen (Elitloppet, Olympiatravet, Oslo Grand Prix och Kymi Grand Prix) och är givetvis kvartalets dominant. Elitloppshelgen förstås det stora under perioden, och allra roligast var det kanske när Winning Love och Åke lindblom vann Harpers efter en sisuladdad spurt… men Commander Crowe förstås höjdpunkten under en fantastisk söndag med fina prestationer och frisk körning. Det jag tar med mig för framtiden är Orecchietti som satt fast med krafter kvar i Elitloppsförsök, Formula One som fick Stig H att drömma om Elitloppsseger 2013 och sist men inte minst Panne de Moteur som på spänstiga ben vann fyraåringseliten

 • Fawkes vann Kungapokalen, jämnåriga Opitergium har också imponerat.
 • Arch Madness kom till Elitloppet och var heroisk i försöket och fastlåst tvåa i finalen.
 • Chelsea Boko, Nato Dream och System Performace vassast hittills bland treåringarna.
 • Tarzans övriga armada med Iceland, Friction och Oracle i spetsen måste nämnas.

I Nordamerika har det dykt upp en treåring med obskyr härstamning som satt världsrekord på tusenmetersbana, namnet Googoo Gaagaa ska ni lägga på minnet.

Kvartal 3 – Commander Crowe makalös i Åbergs

Commander Crowe makalös på 1.08.9 i Åbergs, en osannolik uppvisning. Brad de Veluwe var nästan lika bra när han flög ifrån motståndet i Sprintermästaren och vann på 1.09.7. Sebastian K grym i Åby Stora när han besegrade Commander Crowe i raka heat, av bara farten tog han hem UET Masters. Chelsea Boko vann Kriteriet efter en mycket imponerande insats. Pato tog Derbyt efter tidig ledning.

 • Stochampionatet till Drillbit Ås.
 • I’m The Answer och Parkin har imponerat i juli.
 • Friction lekte hem Jubileumspokalen på Solvalla.
 • Disco AE och Saston har imponerat.
 • Sebastian K vann Sundsvall Open.
 • Brad de Veluwe vann Europaderbyt enkelt.
 • Hedersbetyg till Panne de Moteur efter andraplaceringar i Sprintermästaren och Derbyt.

Market Share vann Hambletonian. Hambohelgen bjöd på svensktränade vinnare i Peter Haughton (Aperfectyankee) och Merrie Annabelle (To Dream On) samt ett tangerat världsrekord (1.08.5) i Nat Ray Trot av Chapter Seven.

Kvartal 4 – Raja Mirchi läxade upp Sebastian K i SM

Italienske treåringen Pascia’ Lest imponerar, 11:e segern i 12:e starten togs överlägset i Italienska derbyt. Amerikas bästa treåring – Market Share – och fyraårige – Chapter Seven – imponerade båda på Red Mile i Lexington. Raja Mirchi comebackade med en imponerande triumf i SM, gamla stallkamraten Sebastian K läxades upp efter noter. Vi får heller inte glömma den svenska triumfen i Orsi Magnelli genom Quid Pro Quo.

 • I Frankrike har treåriga Vanika du Ruel och fyraårige Un Mec d’Heripre imponerat.
 • Knepige Occhione Jet var grym när han rusade runt på Solvalla.
 • I Breeders Crown vann Fascination, Manalapan, Miss Beniss och Barracuda River.
 • On Track Piraten och Noras Bean har imponerat.
 • Tamla Celeber vann Breeders Crown i Amerika.
 • Strong Boy DE har tagit tre segrar på Vincennes.

Ready Cash har comebackat och ser ut att gå mot tredje raka i Prix d’Amerique, vår svenske utmanare Maharajah har tagit fyra segrar i mycket enkla gäng på svenska vinterbanor. Många andra hästar har visat framfötterna… Svanstedts Beckman, Perfect Toll och By Air, Melanders Tidied Accelerator, Berghs Udos Oiler, Lönborgs Photo Princess, Nurmos Twigs Tarzan samt Walmanns Simb Ruby och Don’t Wear PJs.

Topplista – Sverige – 2012

Topplistan gäller enbart starter på svenska banor.

 1. Commander Crowe (SV/FR-9 år e. Juliano Star)
  Fullständigt magnifik säsong, lite sliten på hösten.
 2. Chelsea Boko (SV-3 år e. Chocolatier)
  Landets bästa treåring, grym i både långa E3 och Kriteriet.
 3. Sebastian K (SV-6 år e. Korean)
  Toppfin i ny regi, Åby Stora i raka heat och seger i UET Masters.
 4. Brad de Veluwe (FI-4 år e. Andover Hall)
  Grym i Sprintermästaren, Europas bästa fyraåring.
 5. Panne de Moteur (SV-4 år e. Credit Winner)
  Komplett, imponerar hela tiden, otur(?) i storloppen.
 6. Pato (SV-4 år e. Orlando Vici)
  Derbyvinnare, klok som en pudel, sämre efter Derbyt.
 7. Denim Boko (SV-2 år e. Chocolatier)
  Svenskt rekord i Uppfödningslöpningen, imponerande höst/vinter.
 8. Friction (SV-5 år e. Scarlet Knight)
  Enorm utveckling i år, ingen skönhet men tuff som få.
 9. Quarcio du Chene (SV-8 år e. Capriccio)
  Radat fina prestationer, främst i vintras. Jämn och lugn numer.
 10. Fascination (SV-3 år e. Super Arnie)
  Toppsto som dominerat i stoloppen.

I Europa har Ready Cash och Commander Crowe varit bäst, den förre framförallt i vintermeetinget och den senare resten av säsongen. Europas bästa fyraåring kommer från Finland och heter Brad de Veluwe.

I Amerika har fyraårige Chapter Seven dominerat. Market Share vann Hamletonian och är klart bäst i treåringskullen, jämnårige Googoo Gaagaa med passgångarstammen är snackhästen.