Hoppa till innehåll

Krönika – Fjärde kvartalet 2012

Årets sista kvartal i lågsäsongens Sverige har handlat om Breeders Crown, tvååringslopp och SM. Utomlands har derbyn körts i alla former och franska vintermeetinget har dragit igång. Etta på topplistan är det fina tvåårsstoet Denim Boko som i uppfödningslöpningen vann på lysande 12.9ak.

Stora lopp i Amerika, Italien och förstås Frankrike. Italienske treåringen Pascia’ Lest är kanske den som imponerat mest, 11:e segern i 12:e starten togs överlägset i Italienska derbyt. Amerikas bästa treåring – Market Share – och fyraårige – Chapter Seven – imponerade båda på Red Mile i Lexington. Brad de Veluwe vann Europaderbyt och i Frankrike har treåriga Vanika du Ruel och fyraårige Un Mec d’Heripre imponerat i stora triumfer. Vi får heller inte glömma den svenska triumfen i Orsi Magnelli genom Quid Pro Quo.

Topplista – Fjärde kvartalet 2012

  1. Denim Boko (s2 e. Chocolatier) – Imponerande segrar i Uppfödningslöpningen och Svampen Örebro, grymt fin häst att titta på också.
  2. Chapter Seven (h4 e. Windsongs Legacy) – Amerikas bästa häst har sprungit i åttor runt motståndet på andra sidan Atlanten, nu väntar avel.
  3. Pascia’s Lest (h3 e. Varenne) – Grym i Italienska derbyt, trots förlusten i Orsi Magnelli är han stekhet.
  4. Market Share (h3 e. Revenue) – Valde bort Kentucky Futurity och sprang en 08-tid i billigt gäng istället, Amerikas överlägset bästa treåring.
  5. Raja Mirchi (h5 e. Viking Kronos) – Comebacken i SM när han bollade med Sebastian K och co. var grym.

Kvartalets kanske bästa prestation platsar inte på listan, anledningen är att uppträdandet av Occhione Jet när han rusade runt på Solvalla lämnar en del övrigt att önska… men kapaciteten är det inget fel på, det ska inte gå att vinna när man rusar runt som han gjorde. Får Stig H ordning på den här hetsporren kan det bli roligt 2013.

Trots att det är lågsäsong i Sverige är det många fina prestationer… Svanstedts segermaskiner Beckman, Perfect Toll och By Air levererar. Melander har inte varit sämre med Friction, Tidied Accelerator, Pitch Command, Digital Darling och Digital Ink. Berghs Udos Oiler radar också segrar, och Lönborgs Photo Princess och Nurmos Twigs Tarzan har hittat formtoppar liksom Walmanns Simb Ruby och Don’t Wear PJs. Valley Ivan skrällvann Big Noon-pokalen och på tal om skrällar måste Breeders Crown nämnas där Fascination var den enda favoriten som levererade bland skrällarna Manalapan, Miss Beniss och Barracuda River.

Annars handlar det mesta om uppladdningen inför Prix d’Amerique. Ready Cash har comebackat och ser ut att gå mot tredje raka, vår svenske utmanare Maharajah har tagit fyra segrar i mycket enkla gäng på svenska vinterbanor. Främsta utmanare till Ready Cash är i nuläget Royal Dream.

Kan också nämna…

  • On Track Piraten som tände till i säsongens slutskede, först spöade han Brad de Veluwe utomlands och sen åkte han hem och imponerade på Solvalla.
  • Noras Bean som var riktigt fin när han vann Nationernas Pris och storlopp i Danmark.
  • Tamla Celeber som vann Breeders Crown i Amerika.
  • Strong Boy DE som tagit tre segrar på Vincennes, Lövgrens arvtagare till Brioni?

Topplistan för 2012 är preliminärt klar, vissa justeringar kan det bli när minnet återvänder efter jul- och nyårshelgernas dimmor.