Hoppa till innehåll

Searching for Sugarman

Nytt år, nya utmaningar och allt det där som hör till en nystart… men när det gäller travet har det verkligen inte tänt till. Just nu är jag mest intresserad av att titta på dokumentärer, i söndags såg jag den omtalade ”Searching for Sugarman”. En fantastisk film, och namnet skulle kunna vara ett fantastiskt hästnamn också.

Searching for Sugarman handlar om den mystiske amerikanske folksångaren Sixto Rodriguez som släppte en platta i början på 70-talet. Ingen köpte plattan i USA och han försvann från musikscenen. Av en slump dök plattan upp i Sydafrika där apartheid härjade som värst, och Rodriguez blev en mytomspunnen hjälte i Sydafrika. Det florerade många rykten om vad som hänt Rodriguez och många år senare började sydafrikanerna forska i sin hjälte, det som kommer ut av det detektivarbetet får ni se när ni ser filmen. Jag kan säga så mycket att det är en fantastisk historia och en fantastisk film.

Tänk er själva, Searching for Sugarman skulle kunna vara en 7-årig valack som radar segrar på en liten bana i Kanada… okänd utanför den lilla hålan där han håller till, men helt plötsligt av en slump dyker han upp på Elitloppsgeneralernas listor, Solvalla chansar och tar hit honom och givetvis blir det succé. Searching for Sugarman spöar skiten ur Europaeliten, blir hjälte i Sverige och hedras med en staty på Norra Bantorget.

Lite kan man väl få drömma!?