Hoppa till innehåll

Bensinbomb i elitloppsbrasan

Grodätarloppet på kolstybben i Paris är äntligen överstökat, nu kan vi koncentrera oss på loppet som vanligtvis körs i underbar försommarvärme med kuskar i kortärmat… dom som inte är travnördar tycker det är ett jävla tjat om Elitloppet, jag tänkte härmed kasta in en bensinbomb i brasan för att få lite fart på spekulationerna.

Har man varit med sedan 70-talet vet man hur det brukar bli, det är samma diskussioner varje år… men är det inte det som är tjusningen? Det första som diskuteras är vilka hästar som kan tänkas komma från Amerika och Frankrike, sen börjar övertalningen av de svenska hästar som av någon outgrundlig anledning är tveksamma. Så långt är det spännande, det är först när utfyllnadshästarna dyker upp som jag börjar tröttna… jag har tjatat länge om den tröttsamma trenden med allt fler svenska utfyllnadshästar, jag har lika länge hävdat vikten av utländskt deltagande hellre än svenska utfyllnadshästar. Genom åren har det förekommit några rejäla bottennapp, Dileva Käll förra året är ett av de värsta som jag hoppas vi slipper i år.

Vi kan drömma om Ready Cash, Chapter Seven och Market Share… men Ready Cash är knappast aktuell och den amerikanska toppduon har gått till avel. Just nu ser det dock ut som att den franska Prix d’Amerique-vinnaren Royal Dream är intresserad liksom tvåan bland de äldre i Amerika – Mister Herbie. Det är en bra start i jakten på utländska dragplåster. Nedan följer en lista på aktuella och realistiska kandidater:

Sebastian K (SVE)
Raja Mirchi (SVE)
Panne de Moteur (SVE)
Formula One (SVE)
Friction (SVE)
Orecchietti (SVE)
Royal Dream (FRA)
Mister Herbie (KAN)
Main Wise As (ITA)
Commander Crowe (FRA/SVE)
Check Me Out (USA)
Timoko (FRA)
Un Mec d’Heripre (FRA)
Brad de Veluwe (FIN)
Yarrah Boko (NOR)
Classic Grand Cru (DAN)

16 hästar med en perfekt fördelning av utländska och svenska ekipage, 10 utländska och sex svenska… precis som det ska vara i min värld. Solvalla kan sluta fundera, börja med den här listan och först om det blir avhopp eller om någon ny stjärna dyker upp kan man titta på andra hästar.

Jag kan ha glömt någon i all upphetsning, men jag tar tacksamt emot påhopp för mina tillkortakommanden och förslag till revidering av listan… den enda jag på rak arm kan tänka mig som inte är med är Joke Face, men så länge han inte startar är han inte aktuell. Dessutom är jag osäker på om Check Me Out och Formula One är aktuella, sen finns det nog 30 till aktuella från Frankrike om du frågar den eminente Anders Lindqvist.

Men jag känner mig nöjd och tror att det står mellan Sebastian K och Mister Herbie, outsider Brad de Veluwe… Commander Crowe tror jag inte orkar med en säsong till på den sjuka nivån han höll förra året.