Hoppa till innehåll

Elitloppet och tysk fotboll

Tysk fotboll, norsk elitloppsgeneral och två italienska hästar i Elitloppet… jag borde vara nöjd med den internationella prägeln, men Panne de Moteur var inte tillräckligt bra på Umåker och jänkarna har just nu ingen häst att sela ut i sin mirakelvagn.

Fascination (2)_Inbillning eller sanning, bara statistiken vet svaret, men känslan är att jänkarvagnen är rena dunderkuren för livströtta hästar. Salmela tog två V75-segrar, Melander har firat triumfer och Maharajah blev en ny häst… allt i jänkarvagnen. Någon som kan ge ett riktigt svar på vad som är hemligheten? Om det nu har så stor betydelse?

Det är häftigt att se hästar som springer som skållade råttor i jänkarvagn, men bara ibland… jag är kluven till alla materialändringar, är det inte som rycktussar och huvudlag att effekten försvinner efter ett tag? Men jag är gammalmodig och får finna mig, välkommen till 2000-talet liksom.

Elitloppet börjar ta form

Tore Fyrand delade i söndags ut fyra elitloppsbiljetter, förutom Nesta Effe och Brad de Veluwe fick Mack Grace SM och Shaq Is Back inbjudningar till Elitloppet. Vi kan nog räkna in Arch Madness också, han kommer till Oslo Grand Prix och om han är hyfsad där lär det bli tredje raka i Elitloppet. Han gör säkert inte bort sig, men dyker han upp är det i brist på annat… jänkarna har inga heta elitloppshästar, men lita på att vinnaren av Elitloppet kommer att köras i jänkarnas vagn.

  • Klara för Elitloppet: Timoko (FRA), Sebastian K (SVE), Nesta Effe (ITA), Mack Grace SM (ITA), Shaq Is Back (SVE)
  • Inbjudna (ej klara): Maharajah (SVE), Brad de Veluve (FIN)

Fly the World är en riktig häst

När allt snack handlar om Elitloppet och jänkarvagnar är det befriande att se treåriga Fly the World som på gammalt klassiskt (klassigt) manér glider fram till dödens och avgör med en säker längd, en rejäl och mycket fin typ efter Juliano Star.

  • I onsdags på Solvalla var det tre hästar som utmärkte sig lite extra… förutom redan nämnda Fly the World såg fyraårige Digital Ink mäktig ut och vann även om han fick jobba till mållinjen, och så nytände ”gamlingen” Traveling Man som bara blir bättre och bättre för varje start.
  • Panne de Moteur var tapper tvåa på Umåker, men någon elitloppsbiljett lär han inte få på den insatsen. Vinnaren David Sisu såg fin ut i jänkarvagn, ständigt denna jänkarvagn. Gulddivisionen var ingen av de bättre jag sett, Update Hoss ramlade undan från ledningen och Stall Melander letar efter toppformen.
  • Nesta Effe vann Finlandia Ajo, bra som tvåa Brad de Veluwe. Båda är inbjudna till Elitloppet. Mr Picolit gjorde också en bra insats. Men hur bra var loppet? Nesta Effe är en vacker häst som gjorde det bra, men Mr Picolit var nära från dödens och invändigt satt Edward Ale fast med allt kvar… jag är lite skeptisk till loppets kvalitet.

Tysk fotboll och hockey-VM

Veckans höjdpunkt har annars varit tysk fotboll, galet tryck på läktarna och propagandaspel på planen av Bayern München och Borussia Dortmund… Barcelona och Real Madrid blev totalt avklädda och allt annat än en heltysk final i Champions league är en sensation. När jag såg Real Madrid i onsdags blev jag helt plötsligt klar över var Zlatan spelar nästa år, Ancelotti tar givetvis med sig Zlatan till Madrid.

Och snart börjar hockey-VM, skitturnering som det kallas eftersom de bästa spelar NHL-slutspel och som vanligt inte är med… men när gruppspelet är klart tänder det lik förbannat till i stugorna, sommarvärme och hockey-VM är speciellt vad vi än säger. Den här gången såg Detroit (med alla svenskar) ut att missa NHL-slutspelet, men då klev han fram -sveriges bästa hockeyspelare under 2000-talet – och visade klassen. Enligt Wayne Gretzky är Henrik Zetterberg världens bästa spelare, stora ord från legendaren. Och då ska man komma ihåg att Zäta passerat zenit. I mina ögon är han lite bortglömd i skuggan av Sudden, Foppa och Lidas. Zäta är enligt mig på samma nivå som dessa.

Detroit lär dock inte gå hela vägen i Stanley Cup, så det finns fortfarande hopp om att få se Zäta i hockey-VM… Mårts lär vänta så länge han kan om det finns minsta lilla chans att få hem en av världens bästa hockeylirare under 2000-talet.