Hoppa till innehåll

Krönika – första kvartalet 2013

Årets första kvartal har handlat om det franska vintermeetinget där Ready Cash och Royal Dream dominerat. Först i mars började det hända saker i Sverige, framförallt under påskhelgen då bland annat Panne de Moteur visade att han ska vara med i Elitloppet.

Första kvartalet har som brukligt handlat om Vintermeetinget i Paris och elitloppssnack… påsken, som i år inföll i slutet på mars, var också som brukligt en tändande gnista för oss travnördar. Precis när man nästan gett upp travintresset släpper dom ut klasshästarna som får det att vattnas runt munnen. Ready Cash är trots förlusten i Prix d’Amerique odiskutabel kung i Europa och toppar också kvartalet första lista, lika klar tvåa är Royal Dream.

Topplista – Första kvartalet 2013

 1. Ready Cash – Fortsatt dominans i Frankrike trots förlust i Prix d’Amerique.
 2. Royal Dream – Vann Prix d’Amerique och är odiskutabel tvåa i Frankrike.
 3. Panne de Moteur – Årsdebuten på Färjestad .
 4. Digital Ink – Valde bort Kentucky Futurity och sprang en 08-tid i billigt gäng istället, Amerikas överlägset bästa treåring.
 5. Beckman – Comebacken i SM när han bollade med Sebastian K och co. var grym.

Första kvartalet har alla blickar varit riktade mot Frankrike. Ready Cash är fortfarande Europas travkonung, men i Prix d’Amerique fick han ge sig mot Royal Dream. Ready Cash tog tillbaks kungakronan efter förlusten i Prix d’Amerique. Segrarna i Prix de France och Prix de Paris var odiskutabla. Royal Dream visade med andraplatsen i Prix de France att han är klar tvåa i Europa just nu. I avsaknad av de allra bästa vann Timoko Criterium de Vitesse.

DSC_0330

Vintern har haft oss i ett fast grepp, mars har varit solrik men också svinkall. Trav på vintern är precis som på bilden här bredvid en angelägenhet för de närmast sörjande. Våren, Olympiatravet och elitloppssnacket är efterlängtat-

Två Elitloppshästar – Sebastian K och Panne de Moteur – har årsdebuterat på bästa sätt här hemma och treårstalanger som Ragata, Fly The World och Djali Boko har visat fina takter. Beckman radar upp segrar i ny regi liksom Västerbo Highflyer. Ska jag nämna några i övrigt får det bli Digital Ink, Going For Gold Zaz, Västerbo Prestige och pånyttfödde Shaq Is Back.

Måste också nämna…

 • Polly Frontline som var helläcker från dödens på Solvalla
 • Strong Boy DE som hittat en ny växel
 • New York US som var toppfin i ett par starter på Solvalla.
 • Vendi som var grym på V75
 • Checco Boko som blir bättre och bättre
 • Quality Questioned som imponerade på V75
 • Obi Wan som var topfin på V75
 • Prowess Kronos som är en synnerligen elegant dam
 • I Saw You som i Åke Lindbloms händer bollade med Friction i årsdebuten.