Hoppa till innehåll

Krönika – Mars 2013

Kylan har bitit sig fast i månaden mars, men solen har slagit rekord… kan inte minnas när det senast var så många soldagar under en och samma månad. Topphästar som årsdebuterar brukar vara typiskt för mars, så även i år. Elitloppssnacket är lika typiskt under våren.

På Solvalla har Nurmos dominerat och på Åby är Veijo Heiskanen på gång igen. Två Elitloppshästar – Sebastian K och Panne de Moteur – har årsdebuterat på bästa sätt och treårstalanger som Ragata, Fly The World och Djali Boko har visat fina takter. Ska jag nämna några i övrigt får det bli Digital Ink, Going For Gold Zaz, Västerbo Prestige och pånyttfödde Shaq Is Back.

Keystone Patriot

Måste återkomma till Veijo Heiskanen, för oss som varit med sedan 70-talet är han en legend… och nu verkar det som han är kraftigt på gång igen. Vem minns inte världsstjärnan Keystone Patriot som Veijo vann stora lopp med i början på 80-talet, och när Mack Lobell kom till Sverige 1989 var det Veijo Heiskanen som körde i de flesta av loppen, bland annat vid segern i Hugo Åbergs. Thomas Nilsson tog över 1990, då hade Veijo vunnit 10 av 14 lopp med Mack Lobell.

Topplistan – Mars 2013

Inte alldeles lättrankat, men Panne de Moteur är given etta efter uppvisningen på Färjestad i påsk, övriga platser är svårrankade.

 1. Panne de Moteur – Årsdebuten var mäktig.
 2. Digital Ink – Två raka toppinsatser.
 3. Going For Gold Zaz – Fin typ som utvecklas i rätt riktning.
 4. Shaq Is Back – Två sprintersegrar på 12-tider.
 5. Ragata – Treårig travmaskin av läckert snitt.

V75 – Några spridda godbitar

Åttaåriga Vendi svarade för en häpnadsväckande insats när hon satte tonen i årets mest fartfyllda V75-omgång hittills. Checco Boko och Going for Gold Zaz imponerade också liksom Quality Questioned.

Ett prov utan värde i ett gäng utan klass, så kan man sammanfatta årsdebuten för Sebastian K… men han såg fin ut. Annars var det Obi Wan som var dagens behållning på V75, utvändigt om Opitergium vann han plättlätt på 13.4am, toppinsats från den läckre dansken.

 • V75 på Momarken där Mr Picolit vann gulddivisionen.

Solvalla – Bra sport under mars

Digital Ink var skoningslös när han mosade konkurrenterna från sjunde par utvändigt, tiden 1.13,6 (2 140 meter, auto). Ragata är anmäld till Hambletonian Oaks och det ångrar knappast tränare Nurmos efter uppvisningen på V86. Ola Samuelsson tog en dubbel på V86 med Prowess Kronos och Orange Kronos. Båda kördes till seger av Johnny Takter.

 • Talangfulla Fly The World har visat upp sig på Solvalla, samma dag imponerade Traveling Man med dödensseger. Checco Boko fin vid överlägsen seger på 13.0ak. Salsa KnightDjali Boko och Shaq Is Back imponerade mest på en fin Solvalladag.

Landet runt – Åbytravet har stått för det mesta

14 mars på Åby, var det toppsport på Mölndalsslätten. Veijo Heiskanen tog två segrar med fina Amazing Man och Comeonhill (12.2ak), och Rocky Winner dundrade runt i överlägsen stil på 12.8ak för Svanstedt. Dessutom vann Flemming Jensen med styrkefenomenet Västerbo Prestige och fina stoet Olivia Lavec.

Förra veckan vann USA-födde Nagini mot meriterat motstånd på Åby, ser ut att finnas utveckling här. Samma dag krossade Västerbo Prestige sina motståndare trots stor markförlust.

 • Daniel Redéns sexårige jänkare Shaq Is Back fortsätter glänsa, 1.12,0 över 1640 meter på Bollnäs.
 • Sjufaldige miljonären Joke Face tillbaks i vinnarcirkeln efter att ha löpt dött lopp med överraskningen Go On Pale.
 • På Halmstad vann O’Grady och nu snackas det Elitloppet… fin häst, men vi kan väl sansa oss ett tag till.
 • På Axevalla glänste TP Emily i ett stolopp för fyraåringar.

Påskgodis med en doft av Elitloppet

Panne de Moteur – utrustad med racerbalans – visade direkt i årsdebuten att matchningen är inställd mot Elitloppet. Motståndet var kanske inte av värsta sorten, men intrycket var mäktigt, riktigt mäktigt. Örjan satt i jänkarvagnen och höll i sig när den elegante hingsten lekte hem femåringsloppet på Färjestad.

 • Treåriga stoet Ragata är en travmaskin som trots tung resa gick undan säkert före Fly The World på Solvalla.
 • I Saw You var överlägsen på Sundbyholm i fredags och gav inte Friction en chans.
 • Digital Ink vann Påskägget på Gävle på 12.9am i lördags och visade återigen att han är riktigt bra.

Internationellt – Vilka kommer till Elitloppet?

Efter Vintermeetinget i Frankrike är det lite stiltje på den internationella scenen, i Amerika har man inte kommit igång än och vi får leta oss ända till Nya Zeeland för att få lite spännande vårtecken.

 • Timoko vann Criterium de Vitesse och är kanske hetaste hästen från Frankrike som är aktuell för Elitloppet.
 • Save The Quick har fått Wild Card till Olympiatravet, en bra insats där och hon kan bli aktuell för Elitloppet.
 • Mister Herbie, en av Amerikas bästa äldre med toppmeriter, verkar vara högaktuell för Elitloppet… mycket glädjande.
 • Vulcan är dominant i Nya Zeeland och frågar ni mig ska han givetvis till Solvalla, alltid spännande med oskrivna kort.
 • Brad de Veluwe har årsdebuterat på bra sätt, given i Elitloppet.
 • Classic Grand Cru är på gång, Elitloppstrean från i fjol bör vara aktuell även i år.

Här kan ni även se filosofens tio i topp-lista inför Elitloppet…