Hoppa till innehåll

Racing och stora planer

Grusvägen börjar äntligen bli kladdig och jag försöker pigga upp en förkyld sambo med Frankrike. Men än så länge får vi slåss mot kylan och nöja oss med att analysera helgens racing på Mantorp. 

Oasis Bi (2)

Maharajah vann visserligen inte, men med passande racerbalans på Mantorp såg han vass ut… törs vi hoppas på segerchans i Olympiatravet? Vinnaren GH Nemo får vi förstås inte glömma. Topparna på V75 var annars Oasis BI och TP Emily som båda vann med gott om krafter kvar. Som vanligt när någon gör en bra prestation dyker Elitloppet upp, Oasis Bi är inte riktigt där än om ni frågar mig.

I onsdags på Solvalla var det läckra Prowess Kronos och rejäla Claes Boko som satte sig på näthinnan. Båda är fina travare, men ingen aktuell för Elitloppet… i år.

Grusvägen här hemma börjar bli skönt kladdig nu, men det går långsamt när det är minusgrader på nätterna… prognosen lovar ingen ändring, bara traditionen talar för värme när Åby slår upp portarna för Olympiatravet 20 april.

Sambon är förkyld så jag piggade upp henne med prat om bilsemester i Frankrike i sommar, ska förstås kolla upp var travbanorna är belägna så jag kan avverka en ny bana på samma gång… eller tar vi Tingsryd på väg ut ur Sverige?

Kommande lopp – Missa inte Solvalla i morgon!

Travet elitserie körs på Färjestad på lördag. En sista chans att kvala in till Olympiatravet i Gulddivisionen, mycket intressant start gör Beckman i sin debut mot eliten i form av bland annat Raja Mirchi. Beckman har åtta raka och känslan är att han kan fortsätta segerraden. Dessutom körs ett spännande lopp med Stig H:s nya jänkare Big Sky Hurricane och Going For Gold Zaz på startlinjen.

  • På onsdag på Solvalla avslutas V86 med ett topplopp för fyraåringar, det saknas inte många av landets bästa fyraåringar.
  • Roxana de Barbray har fått ett wild card till Olympiatravet. Relativt okänd för oss, men har tagit flera framskjutna placeringar i de franska storloppen… klart intressant.

Elitloppssnack – Mycket snack är det

Timoko är som första häst inbjuden till Elitloppet, inte särskilt oväntat. Nu får vi väl se Tore Fyrand varenda söndag i tv4, ett spel för galleriet som gått till överdrift. Hoppas inte Fyrand gör samma misstag som förra året då han hade för många biljetter kvar när det var en vecka till start. Ingen Dileva Käll i år tack!

Snackisen just nu är att det svenska laget inför Elitloppet är starkt, nåt jag missat eller? På vilka grunder bygger man det påståendet? Det kan mycket väl vara så att det stämmer, men det bygger knappast på fakta utifrån färska insatser… jag avvaktar Olympiatrav och lite andra större lopp innan jag skriker. Men känner jag Nybrink och co. rätt kan det svenska laget på en vecka ha förvandlats från starkt till pinsamt, återhållsamhet hör inte hemma i dagens moderna mediabrus… det gäller att skrika högst annars finns man inte.

Fakta i målet är att de svenska hästarna brukar duga bra i Elitloppet, dels för att det är hemmaplan och dels för att de bästa utländska hästarna inte kommer… i Amerika går dom bästa till avel och i Frankrike är det avel och bekvämlighet som håller de bästa borta. Trots det ser jag snarare att det finns större potential för starka utländska gäster än ett starkt svenskt lag, men jag är ödmjuk och inser att jag kan ha fel.