Hoppa till innehåll

Ungdomarna på gång

Sköna maj har just anlänt, men värmen har inte riktigt kommit än och storloppssäsongen är ännu i sin linda. Det är mest snack inför Elitloppet och jag tänkte bryta av med att granska våra tre- och fyraåringar, de unga talangerna som börjat sin vandring mot eliten.

E3 brukar vara starten på allvar för treåringarna, det är ett tag dit och treåringarna startas sparsamt den här årstiden. Fyraåringarna däremot har kört igång med kval till Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal, de bästa fyraåriga kamraterna är i en del fall färdigutvecklade och jag önskade att flera vågade gambla och gå ut mot den äldre eliten. Men det är mycket pengar i årgångsloppen och den svenska traditionen är att skynda långsamt, se bara på Lars Lagerbäck.

Tjejerna före i utvecklingen

Toppstammade D’One (e. Donato Hanover) har imponerat i två starter och Rolling Stones (e. Viking Kronos)) tog tredje raka på V86, två superfina treåringar som blir intressanta att följa under året. Men båda har fortfarande en bit till Ragata (e. Deweycheatumnhowe) och Fly the World (e. Juliano Star) , två ston som får räknas som längst komna i kullen hittills. Treåringssäsongen har inte riktigt börjat än, den drar igång först när E3 startar och allt fokus brukar ligga på den stora Kriteriehelgen i höst.

Kvalfyllda fyraåringar på Åby

Fyraåringarna har däremot dragit igång storloppssäsongen på allvar, Kungapokalen är det första större loppet och kvalen som kördes på Åby idag gav flera besked. Chelsea Boko blev tyvärr struken till Kungapokalskvalen på grund av dåliga blodvärden, men det var hög standard ändå. Chocolatier – pappa till nämnde Chelsea Boko – har fina avkommor på ett rätt litet material, en av dom är El Mago Pellini som imponerade mest av alla i kvalen. Snabbast var Quid Pro Quo (e. Yankee Glide), i ett rejält överpacat lopp vann han på toppfina 12.1am. I övrigt var det kul att se Dreams Take Time (e. Andover Andover) vinna på bra sätt, tvåårskungen verkar ha hittat stilen efter en något svag treårssäsong.

I kvalen till stoavdelningen fick Fascination (e. Super Arnie) överraskande stryk av en positiv Mousse (e. Gallant Baron), men mycket talar ändå för att Fascination tar revansch i finalen. Finalerna om två veckor ingår i en V75:a där jag förmodligen spikar El Mago Pellini och Fascination, återstår fem lopp att ta hem… kan väl inte vara så svårt?

Tre andra fyraåringar som inte är med i Kungapokalen, men som imponerat hittills i år, är Digital Ink (e. Super Photo Kosmos), Checco Boko (e. Express It) och Prowess Kronos (e. Andover Hall).

Men det finns flera tre- och fyraåringar som visat fina takter, innan säsongen summeras lär det hända en hel del på topplistorna.