Hoppa till innehåll

Krönika – Maj 2013

Elitloppshelgen är förstås maj månads stora begivenhet, men det har också varit stortrav i Oslo och på Mölndalsslätten. Månadens häst förstås elitloppsvinnaren Nahar.

Nahar

Nahar (v8 e. Love You) har tillhört hästarna snäppet under den absoluta sverigeeliten, aldrig varit nämnd i elitloppssammanhang. Inte förrän en dryg vecka före Elitloppet då Robert Bergh skulle testa Nahar i V75 på Gävle, ett test där Nahar vann på 09.7ak och mycket överraskande tog en plats i Elitloppet. Men ingen trodde väl på allvar att Nahar var annat än utfyllnad.

Elitloppshelgen i dur och moll

Elitloppshelgen började så bra, men försvann i världens längsta regnskur. Så länge vädrets makter var med Solvalla gick det fort i loppen, riktigt fort. Italienska skrällen Owens Club vann lilla elitloppet (Sweden Cup) på 09.7ak, Burning Line Gral silverfinalen på 11.7am och treåriga stoet Massive Babe vann treåringseliten för ston på 11.0ak. Sen kom regnet, enligt prognoserna skulle det komma en skur… det blev världens längsta skur. Elitloppet 2013 är inget lopp jag kommer att minnas, det började med att det stora dragplåstret Maharajah ströks några dagar innan och när det var dags för avgörandets stund föll favoriterna som käglor i regnet. Kvar stod en överlägsen segrare som för en månad sedan inte fanns i Tore Fyrands elitloppstankar. Höjdpunkterna förutom elitloppsvinnaren Nahar och ovan nämnda hästar var Raja Mirchi som satte lite färg på Elitloppet, treårige Rolling Stones som är klassig värre och fyraåringarna Delicious US och Pascia Lest som båda imponerade vid sina segrar. Måste också nämna glädjen i vinnarcirkeln när danske Having Said That hade krossat sina franska motståndare i Montéeliten.

Fyraåringarnas första storloppsbatalj

El Mago Pellini imponerade precis som i försöket när han vann Kungapokalen efter svettiga sista 700… sonen till Chocolatier har ett underbart löphuvud, en riktigt fin häst. Gisela Ås vann stoavdelningen efter en patenterad smygare, här fick favoriten Fascination en alltför tuff resa med het häst utvändigt i toktempo. Chelsea Boko blev tyvärr struken redan i kvalet. Men Chocolatier – pappa till nämnde Chelsea Boko – har andra fina avkommor på ett rätt litet material, en av dom är alltså El Mago Pellini som imponerade mest av alla i kvalen. Snabbast i kvalen var Quid Pro Quo (e. Yankee Glide), i ett rejält överpacat lopp vann han på toppfina 12.1am. I övrigt var det kul att se Dreams Take Time (e. Andover Andover) vinna på bra sätt. Tre andra fyraåringar som inte var med i Kungapokalen, men som imponerat hittills i år, är Digital Ink (e. Super Photo Kosmos), Checco Boko (e. Express It) och Prowess Kronos (e. Andover Hall).

Antiklimax i Norge

Sebastian K fick trolla bort Oslo Grand Prix från spets, ingen försökte ta över ledningen från en häst alla vet trivs bäst i ryggar. Sebastian K, Nesta Effe och Maharajah visade dock alla toppform i ett trist Oslo Grand Prix. Norges Sweden Cup gick överraskande till BWL Champion som utvecklats enormt på sistone. Den på papperet så fina V75-avslutningen vanns av Edward Ale som vann lätt utan att imponera. Bäst för dagen var nog fransyskan Princess Grif som bollade med bra ston. Men Oslo Grand Prix-dagen var som helhet en besvikelse, och vädret var som vanligt sådär.

Framtiden är här

Toppstammade D’One (e. Donato Hanover) och redan nämnde Rolling Stones (e. Viking Kronos)) är två treåringar i rask takt på väg mot kulltoppen. Även kullkamraterna Boys Going In (e. Going Kronos), Fly the World (e. Juliano Star), Nuggets Face (e. Classic Photo) och Djali Boko (e. Ready Cash) har glänst. Vi behöver nog inte oroa oss för framtiden, och skulle dom stagnera i utvecklingen är det bara att spänna för en jänkarvagn, sätta på helstängt och lägga skorna på hyllan.

Topplistan i maj

  1. Nahar (8 år e. Love You) – Häpnadsväckande utveckling ledde till tidernas största skräll i Elitloppet.
  2. El Mago Pellini (4 år e. Chocolatier) – Imponerande triumf i Kungapokalen, underbar typ.
  3. Rolling Stones (3 år e. Viking Kronos) – Obesegrad klasshäst, ser riktigt lovande ut.
  4. Massive Babe 3 år e. Muscle Mass) – Mäktigt intryck när hon lekte hem treåringseliten för ston på 11.0ak.
  5. Pascia Lest (4 år e. Varenne) – Italiens kulletta var toppfin på 10.5ak i regnrusket i fyraåringseliten.

Som avslutning tänkte jag dra en klyscha i form av ”form slår klass”… vi vet alla att det är så, och efter Nahars elitloppsseger är det dags att ta uttrycket på riktigt allvar. Vann inte Brioni också loppet i Gävle det året han vann Elitloppet?