Hoppa till innehåll

Alf Palema – Hambovinnare och Avelschampion

Alf Palema är intimt förknippad med Karl-Erik Bender och Åke Svanstedt, med Bender som ägare till Hambletonianvinnaren från 1992 och med Åke Svanstedt som förvaltare till hans bästa avkommor – Gidde Palema och Torvald Palema – är det inte så konstigt. USA-äventyret som på allvar börjar till hösten är nog i mångt och mycket även det Alf Palemas förtjänst.

Alf Palema (född 1989 e. Speedy Somolli-Highland Bridget e. Super Bowl) har en guldkantad stamtavla och en karriär (11.2ak, 6,6 miljoner SEK, 25 7-4-1) som toppades 1992 med segern i Hambletonian Stakes. Han är född i USA, men togs till avel i Sverige efter tävlingskarriären

Torvald PalemaAlf Palema var en ganska biffig häst som lämnade en hel del liknande avkommor, hästar som blev rejält förbättrade med barfotabalans… dom stora stjärnorna – Gidde Palema och Torvald Palema – är bra exempel på det även om Torvald (på bilden till vänster) aldrig varit en speciellt ”tung” häst.

Alf Palema var svensk avelschampion 2000, 2001, 2003, 2004 och 2005… det handlar alltså om en av landets genom tiderna mest framgångsrika avelshingstar. Derbyvinnarna Colombian Necktie och Gazza Degato är två andra hästar som haft stora framgångar. Den senaste stjärnan i hans produktion – Perfect Toll – är även det en häst som tänt till hos Åke Svanstedt.

Alf Palema dog i våras och blev 24 år, att Bender och Svanstedt flyttar sin verksamhet till USA samma år som avelskungen går ur tiden är lite talande… en ny tid startar samtidigt som cirkeln sluts i hans födelseland USA.

Etiketter: