Hoppa till innehåll

Gävle har skapat mervärde

Jag lämnade hemtrakten för snart tjugo år sedan. Mina hemmabanor Romme, Gävle och Rättvik byttes ut mot Örebro, Lindesberg och Sundbyholm. Jag har under några år även haft Färjestad som hemmabana. Hur mycket jag än försöker går det inte att ersätta barndomsminnena, det blir aldrig så stort igen.

Gävletravet var det ett tag sedan jag besökte, hade glömt hur mycket jag tycker om banan som omgärdas av tallar och Brynäs hockeytempel. Gavlerinken finns kvar… inte namnmässigt kanske, men hos mig kommer just den ishallen alltid att vara Gavlerinken. Nu står det en delvis ombyggd lada på samma ställe som heter Läkerol Arena. Landets historiska giganter i hockeysammanhang – Brynäs och Färjestad – har båda ishallarna intill travbanan, är det en tillfällighet eller skapar travbanan magi för stadens hockeylag?

Tänk själva att kliva ut från ishallen och mötas av den här vackra synen, klart man presterar bättre på isen!

Gävletravet har kvar de publikvänliga etageplanen på publikplats vid mållinjen, och till skillnad från Örebrotravet har man också kvar puben i källaren… men på Gävle har man också skapat en mycket trevlig detalj sedan jag var där sist, nämligen att hästarna på väg ut från stallbacken passerar publiken i början på målrakan…

…  och samlas i en defileringsvolt inne på publikplats.

Det är ett lysande initiativ som ger ett mervärde för publiken, precis det som måste finnas för att man ska lämna tv-soffan eller datorfåtöljen.

Jag har bott i stora delar av Mellansverige och kan mellanbanorna i området rätt bra, här kommer topplistan:

  1. Gävle – Läs motiveringen ovan, överlägsen etta i och med nydaningen med hästarna som samlas på publikplats.
  2. Romme – Den bana jag växt upp på, landets bästa drive-in där man även kan spela bingo.
  3. Sundbyholm – Har alltid gillat Sundbyholm där bemötandet oftast är bra.
  4. Örebro – Nuvarande hemmabanan har aldrig varit en favorit, service och lokaler som minskar för varje år.
  5. Färjestad – Tråkig publikplats, lite trångt helt enkelt.

Som sagt, Gävle klar etta. Hårt om andraplatsen mellan Romme och Sundbyholm, en bit bakom utspelas också en rätt hård kamp om sistaplatsen mellan Örebro och Färjestad.