Hoppa till innehåll

Krönika – Andra kvartalet 2013

Ett kvartal späckat med kanonlopp och skrällar. Nahar i Elitloppet, vem kunde tro det? Men kvartalets prestation stod ändå Maharajah för när han vann Olympiatravet, tyvärr kunde han inte starta i Elitloppet och lite av luften gick ur Elitloppshelgen redan några dagar innan regnet helt punkterade Elitloppssöndagen.  

Rolling Stones

Rolling Stones

Det går inte att komma ifrån Elitloppshelgen när man sammanfattar andra kvartalet, det spelar liksom ingen roll hur mycket fest det varit på Åby och Bjerke… allt är uppvärmning inför Elitloppshelgen. Men vi börjar från början med april.

April – Maharajah tillbaks på tronen i mirakelvagn

MaharajahI jänkarvagn och barfotabalans vände Maharajah ut och in på eliten i Olympiatravet, Maharajah var månadens givna höjdpunkt. Inte ett öga var torrt och gränsen mellan skön glädje och överdrifter är tunn, men även om tonerna var väl höga efter segern går det inte att komma ifrån att Maharajah imponerade väldeliga. Nu skulle han givetvis vara med i Elitloppet och helst inte starta innan… vi vet hur det gick med det.

Elitloppskandidaterna har radat upp sig:

 • Nesta Effe imponerade i Finlandia Ajo och har slagit Brad de Veluwe två gånger på raken.
 • Timoko har vässat elitloppsformen i Frankrike med seger i meriterat gäng.
 • Tyvärr är inte Takter intresserad av Elitloppet med sin fyraårige jänkare Guccio, hellre då gamle Arch Madness än Sverigebekantingen Wishing Stone.
 • Andra Elitloppsklara som visat framfötterna är Sebastian K (stark trea i Olympiatravet) och Shaq is Back (fick elitloppsbiljett efter ruggig insats på Solvalla).

Hästar som knackar på porten till Elitloppet är:

 • Panne de Moteur (efter en grym årsdebut var han dock inte tillräckligt bra på Umåker).
 • Mr Picolit (stark trea i Finlandia Ajo).
 • Beckman (nionde raka när han vann kval till Olympiatravet).
 • Edward Ale (fin årsdebut som följdes av segerkrafter kvar i Finlandia Ajo).

Knackar på porten till den svenska eliten gör:

 • Obi Wan (tre raka på V75).
 • David Sisu (spurtade ned Panne de Moteur på V75).
 • Going For Gold Zaz (fin typ).

Andra som visat framfötterna är fyraåringarna Checco Boko, El Mago Pellini, Nato Dream, Fascination,  Indigious och Quality Questioned samt treåringarna Fly the World (e. Juliano Star), D’One (e. Donato Hanover) och Boys Going In (e. Going Kronos).

Maj – Nahar sensationell elitloppsvinnare

Nahar_Elitloppshelgen är förstås maj månads stora begivenhet, men det har också varit stortrav i Oslo och på Mölndalsslätten. Månadens häst förstås elitloppsvinnaren Nahar (v8 e. Love You). Han har tillhört hästarna snäppet under den absoluta sverigeeliten, aldrig varit nämnd i elitloppssammanhang. Inte förrän en dryg vecka före Elitloppet då Robert Bergh skulle testa Nahar i V75 på Gävle, ett test där Nahar vann på 09.7ak och mycket överraskande tog en plats i Elitloppet. Men ingen trodde väl på allvar att Nahar var annat än utfyllnad. Nahar var mycket bra i Elitloppet, men årets upplaga kommer inte att gå till historien som en av de bästa.

Elitloppshelgen började så bra, men försvann i världens längsta regnskur. Så länge vädrets makter var med Solvalla gick det fort i loppen, riktigt fort.

 • Italienska skrällen Owens Club vann lilla elitloppet (Sweden Cup) på 09.7ak.
 • Burning Line Gral silverfinalen på 11.7am.
 • Treåriga stoet Massive Babe vann treåringseliten för ston på 11.0ak.

Höjdpunkterna förutom elitloppsvinnaren Nahar och ovan nämnda hästar var:

 • Raja Mirchi som satte lite färg på Elitloppet.
 • Treårige Rolling Stones som är klassig värre.
 • Fyraåringarna Delicious US och Pascia Lest som båda imponerade vid sina segrar.
 • Måste också nämna glädjen i vinnarcirkeln när danske Having Said That hade krossat sina franska motståndare i Montéeliten.

El Mago Pellini imponerade i Kungapokalen

El Mago Pellini imponerade precis som i försöket när han vann Kungapokalen efter svettiga sista 700… sonen till Chocolatier har ett underbart löphuvud, en riktigt fin häst. Gisela Ås vann stoavdelningen efter en patenterad smygare, här fick favoriten Fascination en alltför tuff resa med het häst utvändigt i toktempo.

 • Tre andra fyraåringar som imponerat hittills i år är Digital Ink (e. Super Photo Kosmos), Checco Boko (e. Express It) och Prowess Kronos (e. Andover Hall).

Oslo Grand Prix blev ett antiklimax

Sebastian K fick trolla bort Oslo Grand Prix från spets, ingen försökte ta över ledningen från en häst alla vet trivs bäst i ryggar. Sebastian K, Nesta Effe och Maharajah visade dock alla toppform i ett trist Oslo Grand Prix.

Juni – Baksmällans månad

Bagley8I år gick baksmällan efter Elitloppet över fort, åtminstone för firma Melander/Lundström som hade en ljum elitloppshelg. Helgen efter Elitloppet åkte dom till Mantorp och bjöd på racing, vad sägs om Digital Darling som gick 10.1-1640k, Scouby Djob 12.1-2640a och Standout 12.4-2140a. Det var kusliga uppvisningar. V75 i Östersund med Jämtlands Stora som huvudnummer. Bagley spurtade hem segern knappt före bra avslutande Sanity. Dagens prestation på Östersund kom annars från Time Machine som gick 11.7ak efter en blytung resa i spåren.

 • Digital Ink – landets bästa fyraåring just nu – fortsätter att imponera.
 • Midnattstrav i Boden med Nahar som vinnare av Norrbottens Stora.

Skräll i långa E3 för ston där Mellby Briolett profiterade på en halsinfekterad Denim Boko. I öppna klassen vann som vanligt Rolling Stones.

Midsommarhelgen avslutades med trevlig V75:a på Kalmartravet, omgångens behållning var Shaq Is Back som fortsätter att glänsa. New Line stod för dagens näst bästa prestation, han såg fantastisk ut när han exploderade på upploppet och kom hem på 14.1-3180 meter.

Market Share förgyller amerikansk travsport

På andra sidan Atlanten börjar det hända saker. Fjolårets Hambovinnare – Market Share (h4 e. Revenue) – är tillbaks på tävlingsbanan efter en kort sejour i aveln, comebacken avlöpte väl och i ett efterföljande kvallopp var han grym. Han lär bli svår att tampas mot i Nordamerika. I övrigt från den internationella arenan:

 • Bee A Magician (s3 e. Kadabra) är fortfarande obesegrad.
 • Maven (s4 e. Glidemaster) regerar bland de äldre stona.
 • Uncle Peter satte världsrekord i USA på tusenmetersbana, 1.08.7 krävdes för att besegra Arch Madness.
 • Texas Charm fortsätter att imponera i Frankrike, utan tvekan den bäste där i frånvaro av kungen Ready Cash.
 • Mr Picolit spurtade hem Copenhagen Cup före en förbättrad Commander Crowe.

Topplistan – Andra kvartalet 2013

 1. Rolling Stones – Treåringen är obesegrad efter segrar i bland annat Fyraåringseliten och långa E3.
 2. Nahar – Sensationell elitloppsvinnare, fortsatt storform efter det.
 3. Maharajah – Suverän insats i Olympiatravet, tyvärr struken i Elitloppet.
 4. Digital Ink – Landets kanske bästa fyraåring har missat de stora drabbningarna, men imponerar i andra lopp.
 5. El Mago Pellini – Grym i Kungapokalen.