Hoppa till innehåll

Krönika – Juli 2013

Sprintermästaren, Stochampionatet och Hugo Åbergs. Juli är späckat med stora drabbningar, men mina bästa upplevelser under månaden var mysiga travbanan på Bornholm, uppvisningen av Molle CD och årsdebuten av Occhione Jet. Siljan svämmade nästan över av svallvågorna från bortre lång.

Occhione Jet svarade för en minst sagt imponerande uppvisning i årsdebuten på Rättvik, jag finner knappt ord för att beskriva hur han såg ut… inbjöds direkt till Hugo Åbergs där han dock fick strykas på grund av sjukdom. Måtte den här godbiten få vara frisk framöver!

Digital Ink fortsätter att imponerade, 11.6am på Bollnäs i en ny uppvisning. Apropå imponerande så debuterade den tidigare snackhästen Molle CD för Daniel Redén och även det var hisnande, 1.11.2 från dödens var ett intryck som hette duga. V64 på Örebro med en imponerande Carelin som segrare i Juliloppet, Boys Going In var chanslös. Clara RC omutlig från dödens på 1.11.9 i ett annat lopp. Det fina fyraåringsloppet – Norrlands Grand Prix – vanns av Standout.

Fest på Årjängstravet med Sebastian K i toppform, 1.09.6 krävdes för att besegra Formula One. Det var en toppdag i Årjäng och den stora publiken fick också bra väder i år.

Molle CD krossade allt i V75 på 12.4am, ”han är ett monster” enligt tränare Redén… och vem kan säga emot? Panne de Moteur fick samma dag äntligen utdelning på sin höga kapacitet, segern i EJs Guldsko på 1.10.5 var imponerande och intrycket ännu bättre.

En liten utblick över gränsen:

  • På norska Jarlsberg comebackade Yarrah Boko på bra sätt och så fick vi se en mycket fin fyraåring i Clint W Boko, holländaren imponerade enormt på mig.
  • Det går fort i Nordamerika. Sevruga tangerade världsrekordet – 1.08.7 – på tusenmetersbana, Bee A Magigian vann på 1.09.0 och Market Share ”kvalade” på 1.08.7.
  • Market Share vann Maple Leaf Trot överlägset mot den nordamerikanska eliten.

Stortrav i Sverige och mys på Bornholm

Quid Pro Quo

Quid Pro Quo

Quid Pro Quo var bara bäst i Sprintermästaren 2013, i en betydligt svagare upplaga än fjolårets fantastiska var det egentligen bara Alfaz Del Pi som imponerade av övriga. När Alfaz Del Pi galopperade i finalen lämnades Quid Pro Quo helt ensam. Det bästa var att regnet höll sig borta under nästan hela kvällen, lite stänk inför finalen men på det hela taget en bra kväll.

Trippeltravet på Axevalla med en sensation i Stochampionatet. Blended Scotch (s4 e. Super Photo Kosmos) gynnades av hårt tempo och vann på rekordtiden 1.13.2-2640a.

Det som normalt är en av årets bästa kvällar – Hugo Åbergs på Jägersro – blev inte riktigt som jag tänkt mig. Commander Crowe vann ett tråkigt Hugo Åbergs och segertiden överträffades (eller underskreds) i flera andra lopp under dagen. Sebastian K var helt under isen och Nahar galopperade varvet från mål, det som skulle bli ett höjdarlopp blev en stor besvikelse. I ramloppen imponerade Edward Ale, Linda di Casei och Traveling Man… alla tre vann på tider bättre än segraren i Åbergs. Boys Going In glänste i treåringsloppet och kanske är på väg mot toppform igen.

Bra ramlopp, ett tråkigt huvudnummer och så regn under kvällen… allt brukar vara toppen på Jägersro den här kvällen, men den här sommaren har inte varit som andra.

Travbana picknick

Måste avsluta med en bild från travbanan i Bornholm, storlopp i all ära men det är det här som är trav i juli månad… vare sig man är i Sverige eller Danmark sitter man i gräset, myser lite och spelar några tior på en häst som man av någon anledning fastnat för. Det talas om publikkris, men åk till de lite mindre banorna på sommaren så kommer ni att se att krisen handlar om annat än publik. Det handlar om mervärde, får man ut mer av att åka till travbanan än att sitta hemma åker man helt enkelt till travbanan. Det är inte svårare än så. Ska man besöka en asfalterad yta på en mellanbana i Sverige där logistiken inte fungerar krävs det speciella omständigheter… jag tror inte vi ska försöka hitta dom speciella omständigheterna, jag tror vi ska satsa på att göra det bekvämare att besöka banan istället. Men vad vet jag om ”publikkriser”?

Topplista – Juli 2013

  1. Occhione Jet – Jag ryser än när jag tänker på årsdebuten på Rättvik.
  2. Molle CD – Han är verkligen ett monster.
  3. Quid Pro Quo – Sprintermästaren är riktigt bra.
  4. Panne de Moteur – Magiskt fin i EJs Guldsko.
  5. Commander Crowe – Fin vid vinsten i Åbergs.