Hoppa till innehåll

Fart dödar och ATG gräver en allt djupare grav

Åby Stora Pris hade två skepnader, i den första var det vild kubbning och hårt tempo, i den andra menlöst och inget tempo alls. Till slut vann förhandsfavoriten Sebastian K, men det var ingen vacker uppvisning den här gången.

Sebastian K

Sebastian K på Örebro i Luddes regi. Foto: travfilosofen.se

Örjan inledde första heatet med att olovligt skapa sig lucka i första sväng, åtminstone var det så alla vi som tittade såg det. Måldomarnämnden friade, Örjan fick medhåll av Björn Goop??? Om inte Örjan gjorde något olovligt måste Björn Goop ha lämnat fördel till konkurrent, eller ser man så dåligt i den vinkel som serverades på tv? Skitsamma, Björn Goop vann loppet ändå med Save the Quick (det kanske påverkade hans välvilliga inställning till Örjan?) som precis på mållinjen hann upp en tapper Commander Crowe. I det andra heatet tog Sebastian K ledningen och ingen var intresserad att göra någonting, Sebastian ramlade undan i knackig aktion. I skiljeheatet försökte Save the Quick knäcka Sebastian K sista 700, men Sebastian gick undan på bra sätt.

Åby Stora Pris visade samma tendens som många andra lopp i år, säsongen är för lång för skoryck och jänkarvagnar… jag har ingen annan teori som förklarar ojämnheten som präglat travåret 2013, det känns som de ideliga utrustningsändringarna och formtoppningarna tar musten ur hästarna. Vi får se om det blir några hästar kvar till Breeders Crown-finalerna på Sundbyholm i november?

Nordamerika – Rekordtider, men ingen dominant

Samma tendens i Nordamerika där det travas tider som tagna ur Sagan om Ringen… tvååringar som springer 1.09.3 på tusenmetersbana är bara för mycket. Men trots dessa vansinnestider finns ingen riktig dominant i Nordamerika, det närmaste man kommer är tvåårige Father Patrick som radar upp segrar. Treåringarna har förvisso stoet Bee A Magician som radar segrar, men hon har inte mött hingstarna där istället Royalty For Life varit den bäste med seger i både Hambletonian och nu nyligen i Canadian Trotting Classic.

***
Till helgen är det dags för ynglingarnas stora travevent, Kriteriehelg på Solvalla med trav tre dagar… räcker jänkarvagnarna till? Själv känner jag en enorm trötthet varje år vid den här tiden, fingrar på telefonnumret till Travrondens prenumerationsavdelning varje kväll.

ATG gör det inte lättare heller, påfundet att medvetet försämra kvaliteten på ATG-live för oss som inte köper liven utan får den när vi spelar är ett självmord… kanon att få liven när man spelar, briljant ide som havererade totalt när man införde kvalitetsförsämring. På vilket sätt gynnar det spelet och svensk travsport?