Hoppa till innehåll

Krönika – Augusti 2013

Hambletonian Stakes, Hugo Åbergs, E3, Jubileumspokalen och Sundsvall Open Trot var höjdpunkterna i storloppsspäckade månaden augusti. Panne de Moteur månadens häst efter att ha tagit hem två av storloppen.

Panne de Moteur_DSC_0112

Panne de Moteur på Solvalla 2011. / Foto: travfilosofen.se

Under fjolårets fyraåringssäsong var han det ständige tvåan, men nu verkar det ha släppt för Travkompaniets trevlige travare Panne de Moteur (h5 e. Credit Winner). Jubileumspokalen tog han hem från ledningen och Sundsvall Open Trot efter en rejäl slutrökare från invändig position, en komplett häst som fortfarande är under utveckling. Nästa år är han kanske redo att kliva fram och ta över tronen i Hultmans stall, hittills har han levt i skuggan av den mer kände Maharajah.

Titeln som månadens häst i augusti 2013 tar han i alla fall utan tvekan.

Hambletonian Stakes inget av de bästa i historien

Stora lopp för tvååringar, treåringar och äldre. Som vanligt är det en fröjd att se alla fina hästar i Nordamerika. Men jag måste säga att det också är rätt ojämna startfält, framförallt i tvååringsloppen där det finns fina pengar att tjäna för hästar som är långt sämre än de bästa. I Merrie Annabelle var det två Takterhästar som dominerade, Shake It Cerry (e. Donato Hanover) och Lifetime Pursuit (e. Cantab Hall) var långt före övriga och den förstnämnda den bästa. Dagens kanske finaste prestation stod tvåårige Father Patrick (e. Cantab Hall) för när han utklassade alla i Peter Haughton Memorial, en ruskigt fin typ som verkar ha allt.

Dagens huvudnummer – Hambletonian Stakes – har återgått till försök och final samma dag, det är trevligt men standarden på årets hästar gjorde försöken lite avslagna. Förhandsfavoriten Royalty For Life (e. RC Royalty) visade redan i försöket vem som var bäst för dagen, i finalen var han smått överlägsen mot hästar som inte imponerade. Kullens kanske bästa häst – Bee A Magician (e. Kadabra) – valde bort Hambletonian Stakes och tog istället hem en enkel seger i Hambletonian Oaks.

Det loppet som jag såg mest fram emot var Nat Ray Trot, eller John Cashman Jr. Memorial som det nu heter, där det var meningen att Market Share återigen skulle bolla med de bästa i Nordamerika. Men si det gick inte alls, det var istället Sevruga (e. SJs Caviar) som var klart bäst för dagen, tiden strax under 1.09. I de äldre stonas drabbning blev det också skräll, och en imponerande sådan när D’Orsay flög från konkurrenterna till överlägsen seger.

Den hyperkapable Charlie Trotter lunkade 13.7 lång väg på Solvalla och såg ut att kunna fortsätta ett par varv till.

 

E3-försöken bjöd på flera fina prestationer, men obesegradeRolling Stones och Denim Boko stack ut lite extra i respektive klass. Finalerna på Örebro blev en besvikelse med mängder av galopper och tveksamma prestationer hos många betrodda.

Jubileumspokalen

Den som imponerade allra mest under Solvallas fina kväll var Save the Quick. Björn Goop visade sig perfekt för normalt småtröga Save the Quick som öppnade snabbt och gick undan lätt trots stentufft tempo, 10.9am är starka papper. Panne de Moteur vann årets upplaga av Jubileumspokalen efter raketstart till ledningen, Occhione Jet spurtade piggt efter sen lucka. Andra som glänste var Rosemary Gar som sprintade till ledningen och dirigerade efter behag i treåringsloppet och Digital Ink som åter visade att han är landets bästa fyraåring, urtapper tvåa efter en knackigt travande Chelsea Boko i fyraåringsloppet.

Quid Pro Quo, El Mago Pellini, Molle CD, Increased Workload och Porthos Amok var stora favoriter som alla levererade i derbykvalen. Enda överraskningen var Viking America som höll undan för Standout.

Knappt 20 000 åskådare på plats när Sundsvall Open Trot kördes i lördags på Bergsåker. Panne de Moteur har form och den här gången hade han också tur med positionerna, accelerationen när han fick fritt var dock av det imponerande slaget och inget som vem som helst klarar av. Sebastian K överraskade den här gången med att gå i ledningen, han höll strålande till andrapriset. Trean Save the Quick också mer än godkänd. Däremot tröttnade favoriten och elitloppsvinnaren Nahar totalt efter en tung resa. Som sagt, inte helt lätt att bena ut travlopp.

Topplistan – Augusti 2013

  1. Panne de Moteur – Dubbla storloppsvinster imponerar.
  2. Save the Quick – Grym på Solvalla och bra även på Bergsåker.
  3. Father Patrick – Oerhört lovande tvååring i Nordamerika.
  4. Royalty For Life – Hambletonianvinnare i en svag upplaga.
  5. Charlie Trotter – Ruskigt kapabel strulputte.