Hoppa till innehåll

Krönika – tredje kvartalet 2013

Tredje kvartalet måste vara det storloppstätaste kvartalet på hela året, ett kvartal som spänner över den heta sommaren till den begynnande hösten. Två hästar – Mosaique Face och Panne de Moteur – har satt djupare avtryck än övriga.

Mosaique Face hittade en hysterisk form under hösten och vann både svenska derbyt och Europaderbyt. Panne de Moteur fick full utdelningen med en hel drös segrar toppat med Jubileumspokalen och Sundsvall Open.

Topplistan – Tredje kvartalet 2013

 1. Mosaique Face – Dubbla derbysegrar under en fantastisk septembermånad.
 2. Panne de Moteur – Radat vinster, bland annat Jubileumspokalen och Sundsvall Open.
 3. Occhione Jet – Trashank, men årsdebuten på Rättvik kanske årets upplevelse.
 4. Father Patrick – Tvååringen är Nordamerikas hetaste häst.
 5. Digital Ink – Mäktig och imponerande hela året, vinner han Breeders Crown är han årets häst för mig.

Juli – Stortrav och mängder av fina prestationer

Occhione Jet svarade för en minst sagt imponerande uppvisning i årsdebuten på Rättvik, jag finner knappt ord för att beskriva hur han såg ut.

 • Fest på Årjängstravet med Sebastian K i toppform, 1.09.6 krävdes för att besegra Formula One. Det var en toppdag i Årjäng och den stora publiken fick också bra väder i år.
 • På norska Jarlsberg comebackade Yarrah Boko på bra sätt och så fick vi se en mycket fin fyraåring i Clint W Boko, holländaren imponerade enormt på mig.
 • Det går fort i Nordamerika. Sevruga tangerade världsrekordet – 1.08.7 – på tusenmetersbana, Bee A Magigian vann på 1.09.0 och Market Share ”kvalade” på 1.08.7.
 • Market Share vann Maple Leaf Trot överlägset mot den nordamerikanska eliten.

Quid Pro Quo var bara bäst i Sprintermästaren 2013, i en betydligt svagare upplaga än fjolårets fantastiska var det egentligen bara Alfaz Del Pi som imponerade av övriga. När Alfaz Del Pi galopperade i finalen lämnades Quid Pro Quo helt ensam. Det bästa var att regnet höll sig borta under nästan hela kvällen, lite stänk inför finalen men på det hela taget en bra kväll.

 • Trippeltravet på Axevalla med en sensation i Stochampionatet. Blended Scotch (s4 e. Super Photo Kosmos) gynnades av hårt tempo och vann på rekordtiden 1.13.2-2640a.

Det som normalt är en av årets bästa kvällar – Hugo Åbergs på Jägersro – blev inte riktigt som jag tänkt mig. Commander Crowe vann ett tråkigt Hugo Åbergs och segertiden överträffades (eller underskreds) i flera andra lopp under dagen. Sebastian K var helt under isen och Nahar galopperade varvet från mål, det som skulle bli ett höjdarlopp blev en stor besvikelse.

Andra hästar som imponerat i juli:

 • Digital Ink är en tanks som imponerar varje gång på topptider, landets bästa fyraåring?
 • Molle CD har varit grym i några starter, enligt tränaren ett monster.

Augusti – Panne de Moteur och Hambletonian Stakes

Under fjolårets fyraåringssäsong var han det ständige tvåan, men nu verkar det ha släppt för Travkompaniets trevlige travare Panne de Moteur (h5 e. Credit Winner). Jubileumspokalen tog han hem från ledningen och Sundsvall Open Trot efter en rejäl slutrökare från invändig position, en komplett häst som fortfarande är under utveckling.

Hambletonian Stakes har återgått till försök och final samma dag, det är trevligt men standarden på årets hästar gjorde försöken lite avslagna. Förhandsfavoriten Royalty For Life (e. RC Royalty) visade redan i försöket vem som var bäst för dagen, i finalen var han smått överlägsen mot hästar som inte imponerade. Kullens kanske bästa häst – Bee A Magician (e. Kadabra) – valde bort Hambletonian Stakes och tog istället hem en enkel seger i Hambletonian Oaks.

 • Dagens kanske finaste prestation stod tvåårige Father Patrick (e. Cantab Hall) för när han utklassade alla i Peter Haughton Memorial, en ruskigt fin typ som verkar ha allt.
 • I Nat Ray Trot, eller John Cashman Jr. Memorial som det nu heter, vann Sevruga (e. SJs Caviar), tiden strax under 1.09.
 • I de äldre stonas drabbning blev det också skräll, och en imponerande sådan när D’Orsay flög från konkurrenterna till överlägsen seger.

Den som imponerade allra mest under Solvallas fina Jubileumspokalkväll var Save the Quick. Björn Goop visade sig perfekt för normalt småtröga Save the Quick som öppnade snabbt och gick undan lätt trots stentufft tempo, 10.9am är starka papper. Panne de Moteur vann årets upplaga av Jubileumspokalen efter raketstart till ledningen, Occhione Jet spurtade piggt efter sen lucka.

Knappt 20 000 åskådare på plats när Sundsvall Open Trot kördes i lördags på Bergsåker. Panne de Moteur har form och den här gången hade han också tur med positionerna, accelerationen när han fick fritt var dock av det imponerande slaget och inget som vem som helst klarar av. Sebastian K överraskade den här gången med att gå i ledningen, han höll strålande till andrapriset. Trean Save the Quick också mer än godkänd.

September – Mosaique Face tog dubbla derbysegrar

Lutfi Kolgjini hade kvalat in flera och valde den här gången rätt häst i Svenskt Travderby. Mosaique Face vann övertygande, och överraskande, Svenskt Travderby 2013 på nytt löpningsrekord.

 • Fartfest på Solvalla med Digital Ink som toppnummer, 11.3am imponerar. Caddie Gallant, New Approach, Mellby Viking och D’One imponerade också den här fantastiska tävlingsdagen.
 • Sebastian K vann Åby Stora Pris efter skiljeheat mot Save the Quick.

Superhelgen på Solvalla sista helgen i september bjöd på stor travsport. Trevlige Rokkakudo vann Kriteriet, superstammade D’One Oaks och höstens komet Mosaique Face Europaderbyt… lite i skymundan vann Panne de Moteur Gulddivisionen.

 • Ready Cash var smått överlägsen i Mastersfinalen och verkar gå mot en ny kanonsäsong. De svenska hästarna med Nahar i spetsen nådde inga framskjutna placeringar.
 • Hambovinnaren Royalty For Life vann Canadian Trotting Classic.