Hoppa till innehåll

Orecchietti och det klasslösa samhället

Han var sparsamt tränad, hade inte startat på ett tag och skulle köras på väntan… men Orecchietti är ingen vanlig häst, det blev elitloppsvinnaren Nahar varse när V75 avgjordes på Bergsåker.

Orecchietti

Orecchietti som treåring 2010. Foto: travfilosofen.se

Orecchietti har alltid visat stor kapacitet, seger i Sprintermästaren som fyraåring och med i Elitloppet som femåring (där han förresten satt med allt kvar i försöket som utslagen femma). Men han har haft sina problem, inte startat så ofta och årets säsong har varit allt annat än en succé. Därför kom V75-segern i lördags som en överraskning, inte minst med tanke på att han fick en tung inledning och resten av loppet i dödens. Men skalle har han alltid haft, och när Nahar såg ut av avgöra på upploppet sträckte han på sig lite extra och vann till slut säkert. En enastående prestation av den sexårige Orecchietti och en härlig duell mellan två av landets bästa travare.

I torsdags vann Digital Ink klassiska St Leger över tre kilometer, en skrattmatch för fyraåringen som imponerar alltmer.

121:a upplagan av Kentucky Futurity

Creatine, tränad av Bob Stewart, tog hem det stora treåringsloppet Kentucky Futurity som avgjordes natten till måndag svensk tid. På ett regnplågat The Red Mile i Lexington, Kentucky, stannade segertiden vid 1.10,5/1 609 meter. Drygt 1,2 miljoner kronor väntade vinnaren i 121:a upplagan av Nordamerikas kanske mest anrika travlopp.

SM i allt och ingenting

Till helgen, närmare bestämt på lördag, är det SM i allting på Åby. Om ni känner en viss ironi så stämmer det, för mig är SM stort och att devalvera det genom att köra Ungdoms-SM, Monté-SM, Sto-SM, Lärlings-SM, Ryttar-SM (?) och Svenskt Mästerskap (riktiga SM) samma dag känns sådär. Kör gärna SM i allting, men inte samma dag som Svenskt Mästerskap ska köras, och dessutom borde riktiga SM uppgraderas… högre prissumma och inbjudningslopp, varför inte med lite regional anknytning? Kval i olika regioner och final på Åby, är det en dum idé? När man ska kora en svensk mästare vill man se de bästa på startlinjen, nu finns ingen av de tre vinstrikaste äldre (fem år och äldre) under året med. Den kanske bästa av dem alla – Maharajah – är inte heller med.

Det klasslösa samhället och tv-monopolen

Tänkte avsluta med att såga i princip alla tv-serier och hela den sjuka samhällsutvecklingen med ett gäng idioter (inklusive undertecknad) som sitter och petar på en pytteliten skärm och meddelar världen en massa strunt, men jag har gett upp, alla åsikter är redan dryftade och har ingen lyssnat tidigare är det ingen idé att tjata vidare… samhället ser ut som det gör, skyll er själva om ni inte lyssnar. Nöjer mig med att rekommendera The Americans som går på tv8 på torsdagar, den slår ut det mesta jag sett de senaste åren. I linje med hela samhällsutveck-lingen har naturligtvis Viasat gömt undan den på tv8 på en ytterst obekväm tid för mig som arbetar, hög klass säljer inte längre… var det verkligen det Marx menade med det klasslösa samhället?

Apropå gömma undan och klasslöst… att Kanal 5 har hand om VM-kvalmatcherna i fotboll har väl inte gått någon sportintresserad förbi, men jag undrar hur det kommer sig att det kanske största vi har i sportväg i landet har hamnat på en betalkanal? Den fantastiska konkurrensen mellan tv-kanalerna gäller bara i förhandlingsrummen, vi som tittar har ingen möjlighet att välja utan hänvisas till den kanal som äger rättigheterna… mer monopol än så blir det inte. Vi har aldrig haft så många monopol som idag, sug på den paradoxen ett tag!